Ahlin tillfrågad att leda S – då läckte sexanklagelserna

Urban Ahlin är numera talman.
Foto: APAIMAGES/REX/SHUTTERSTOCK / APAIMAGES/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Urban Ahlin ska ha tillfrågats om att ta över som partiledare för Socialdemokraterna.
Foto: SVEN LINDWALL
Mona Sahlin, Stefan Löfven och Urban Ahlin år 2012.
Foto: JENS L'ESTRADE

Expressen har tidigare berättat att anklagelserna från 2008 kan ha använts för att manövrera bort Urban Ahlin från utrikespolitiken.

Men enligt uppgiftslämnare kan det funnits tyngre skäl. 

Urban Ahlin var ett av namnen som förekom som potentiell efterträdare till Mona Sahlin hösten 2010, enligt uppgifter till Expressen. 

– Det stämmer att det fanns folk som frågade, bekräftar han. 

Kort efteråt läckte anklagelserna om sexuella trakasserier ut.

Riksdagens talman, Urban Ahlin, anklagades för att 2008 ha utsatt en kvinnlig medarbetare för sexuella trakasserier.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter under veckan ska Ahlin ha använt sin makt för att sänka kvinnans trovärdighet. Flera kvinnor vittnar för DN om att de har utsatts för kränkningar av talmannen.

Samtidigt kunde Expressen under torsdagen berätta om maktspelet bakom kulisserna, där kvinnans berättelse ska ha använts för att manövrera bort Ahlin från utrikespolitiken.

– Det handlar om en strid om den politiska dagordningen, sa Carina Hägg, som satt i utrikesutskottet för S tillsammans med Ahlin under tiden för anklagelserna. 

– Jag har arbetat med Urban Ahlin i 20 år. Vi har rest tillsammans och haft många diskussioner eftersom vi har lite olika syn på säkerhetspolitik och nedrustning. Det är en förolämpning mot oss som arbetade nära Ahlin, detta skulle vi självfallet inte acceptera, säger Hägg. 

Ahlin: "Stämmer att det fanns folk som frågade" 

Men enligt uppgifter till Expressen kan det ha rört sig om tyngre skäl. 

Enligt Expressens källor var Ahlin ett av namnen som hösten 2010 förekom i diskussionerna om dåvarande partiledaren Mona Sahlins efterträdare - tillsammans med bland andra Thomas Östros, då ekonomiskpolitisk talesperson för S och tidigare finansministern Pär Nuder.  

Ahlin bekräftar att han under hösten det året fick frågan från flera distrikt om han var intresserad av partiledarposten.

– Det stämmer att det fanns folk som frågade. Men jag vill vara tydlig med att jag sa att jag inte var intresserad.

Urban Ahlin hävdar själv att han inte var intresserad.
Foto: DAHLSTRAND, MELKER / RIKSDAGSFÖRVALTNINGEN

Men där går versionerna isär: det finns uppgifter som säger att Ahlin visst ska ha varit intresserad. 

Enligt uppgifter läckte uppgifterna om sexanklagelserna från 2008 kort efter att han ska ha fått frågan: – den 9 november 2010 publicerade Expressen en artikel med rubriken "Toppsossen Urban Ahlin anklagad för sextrakasserier".

– Jag vet inte om det spelade in eller inte, säger Ahlin och beskriver tiden i samband med Mona Sahlins avgång som ”väldigt turbulent”. 

– Det var mycket strider internt i partiet och massor med folk blev uppsagda i riksdagsgruppen.

Sahlin avgick den 14 november 2010 och efterträddes av Håkan Juholt den 25 mars 2011.

Ahlin: "Jag känner inte igen mig"

När det gäller anklagelserna i Dagens Nyheter menar Ahlin att det handlar om två saker. Han nekar bestämt till anklagelserna om sexuella trakasserier. 

– Det är två delar i det som DN för fram. Ett är gamla rykten från 2008 och det är en utredning som gjordes och avslutades. Det dementerade jag å det starkaste, säger han.

Ahlins ledarstil beskrivs som tuff.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera personer Expressen har talat med beskriver Ahlins ledarstil som tuff, en person som inte drar sig för att skälla ut andra. När det gäller ledarskapet, säger Ahlin: 

– Den andra delen är att de säger att jag har ett dåligt ledarskap som talman. Och det har jag sagt att jag gärna vill gå till botten med och prata med riksdagsdirektören och gruppledarna för att få till en utredning som kan ta reda på om jag fungerar dåligt i min roll som talman. Jag känner inte igen mig i den beskrivningen men eftersom de säger att det är en samstämmig bild så vill jag gå till botten med det.  

Linde: "Aldrig sett några tendenser" 

EU- och handelsminister Ann Linde, S, gick under fredagen ut till Ahlins försvar: 

– Jag har arbetat väldigt nära Urban Ahlin i nästan femton år. När det gäller de här anklagelserna som har kommit anonymt från olika håll – jag har aldrig sett några tendenser till det överhuvudtaget, säger hon till Dagens Nyheter.

Ibrahim Baylan kommenterar inte uppgifterna, utan hänvisar till Anders Ygeman.
Foto: OLLE SPORRONG

Expressen har sökt samordningsminister Ibrahim Baylan, S, som var Socialdemokraternas partisekreterare mellan 2009 och 2011.

– Han har ingenting han vill tillägga. Vi hänvisar till gruppledare Anders Ygeman, säger hans pressekreterare.

Expressen har också sökt Anders Ygeman vars pressekreterare hänvisar till partisekreterare Lena Rådström Baastad, S. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.