Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åhléns drar tillbaka kampanj efter rasism

Pojkens familj har fått nog av all uppmärksamhet och bett varuhuskedjan att ta bort bilden. Foto: Jakob Kindesjö
Åhléns drar tillbaka en annonskampanj där en mörkhyad pojke syns i luciakläder. OBS! Bilden här är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Olof Abrahamsson / KVP, EXPRESSEN, GT

Åhléns drar tillbaka ett foto i en annonskampanj där en mörkhyad pojke syns i luciakläder.

Bilden har väckt starka känslor på Facebook och har fått rasistiska kommentarer.

Men nu höjs starka röster på sociala medier bland de som ställer sig på pojkens sida.

– För mig är att ta på mig en luciakrona är en enkel symbolisk solidaritetshandling, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Reaktioner

Alexandra Pascalidou, journalist och författare, på Twitter:

"En skam för Sverige. Att ett barn ska utsättas för så mycket rasism att familjen inte längre står ut. 2016."

Seinabo Sey, artist, på Twitter:

"Sverige 2016 klarar inte av ett svart barn som Lucia. Kom aldrig till mig och säg att jag överdriver igen. Aldrig."

Jonas Gardell, författare, på Twitter:

"Att hata sönder ett barn som vill vara Lucia. Sverige, det här är inte vi. Vi är bättre än så här."

Özz Nûjen, ståuppkomiker, på Twitter:

"Förstå idiotin. Först säga att "invandrare" inte vill integreras. Sen hata liten mörk kille som vill fira Lucia. Rasister är idioter."

Jenny Rogneby, författare, på Instagram:

"Vägrar låta rasisterna vinna. Detta med anledning av att ett barn med mörk hudfärg får motta rasistiska och hatiska kommentarer av vuxna i Sverige inför Lucia 2016 [...]"

Niklas Strömstedt, artist och programledare, på Instagram:

Ville skriva något så in i helvete argt om dessa vuxna människor som bakom sina anonyma tangentbord mobbar ett barn som tyckte att det där med Lucia verkade kul. Men jag hittar inte ord för det...

Bilden på ett barn iklädd lucialinne och ljuskrona, fick hatet att koka i sociala medier – för att barnet var pojke och hade mörk hy. Kommentarer som "Vidrigt att göra narr av nordiska traditioner så där" och "Fan jag spyr" var några av kommentarerna enligt TT.

Bilden har också mötts av mycket kärlek och uppmuntrande kommentarer Men pojkens familj har fått nog av all uppmärksamhet och bett varuhuskedjan att ta bort bilden.

"Vi har i dag fattat beslut om att ta bort Luciabilden från våra egna kanaler", skriver Weronica Nilsson, PR- och kommunikationschef vid Åhléns, i ett mejl till Expressen.

Hon menar vidare att det är en självklarhet från Åhléns sida att tillmötesgå familjens önskemål.

"Stor mängd hatiska kommentarer"

Fotot lades upp på Facebook förra veckan och flera reagerade på att barnet hade mörk hy och var en pojke.

"Vi har fått överväldigande positiv kritik och det är tusentals med människor som kommenterat och hyllat vår fina Luciabild. Tyvärr blev vi också utsatta för en stor mängd hatiska kommentarer", skriver hon vidare i mejlet.

"Bilden har också kommenterats och missbrukats i forum med värderingar som vi på Åhléns inte står bakom".

Men nu höjs starka röster på sociala medier. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) poserar i en luciakrona på Instagram:

– För mig är att ta på mig en luciakrona är en enkel symbolisk solidaritetshandling där jag visar att jag står upp för alla människors lika värde.

Kärlek och respekt. Det är inte så svårt. #jagärhär Syntolkning: jag med luciakrona.

Ett foto publicerat av Alice Bah Kuhnke (@alicebahkuhnke)

Vad kände du då Åhléns valde att ta bort fotot på pojken?

– Jag har full förståelse för pojkens familj. Samtidigt kände jag mig manad att det är jag som ska stå på barrikaden och inte en liten pojke. Det här handlar inte om honom som person eller den familjen utan den här handlingen i solidaritet, som jag menar är en handlig för alla människors lika värde, är en mycket större sak.

Niklas Strömstedt rasar

Även retorikexperten Elaine Eksvärd har laddat upp ett foto på Instagram där hon poserar i en luciakrona.

– Jag vill att alla som avviker från lucia, kvinnor, män, skägg, mustasch, mörkhyad, rosa, bara lägger upp en bild på sig själv och skriver "Jag är lucia" som hashtag, för att stå upp för pojken och alla barn i Sverige, säger hon.

– För att visa att man kan vara olika och fortfarande vara lucia.

Som en motreaktion har även Facebookgruppen #jagärhär startats av journalisten Mina Dennert. Gruppen fick snabbt fick över 30 000 medlemmar. Hon säger till Dagens nyheter att tanken är att hat, sexism och rasism ska bemötas med saklighet och god ton.

Artisten Niklas Strömstedt reagerade starkt på hur händelsen har utvecklats. "Ville skriva något så in i helvete argt om dessa vuxna människor som bakom sina anonyma tangentbord mobbar ett barn som tyckte det där med Lucia verkade kul. Men jag hittar inte ord för det...", skriver han på Instagram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.