Ahlenius: Omfattande korruption i FN

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Brotten och svindleriet inom FN är överraskande omfattande. Det konstaterar chefen för FN:s interna revisionsbyrå, svenskan Inga-Britt Ahlenius.
Foto: Cornelia Nordström

Brotten och svindleriet inom FN är överraskande omfattande. 

Det konstaterar chefen för FN:s interna revisionsbyrå, svenskan Inga-Britt Ahlenius, som går igenom misstänkta brottsfall inom världsorganisationen. 

- Vi har hittat fall av vanskötsel, av korruption och av svindleri i en omfattning vi verkligen inte hade väntat oss, sade Inga-Britt Ahlenius på en pressträff i torsdags.

 Ahlenius – tidigare generaldirektör för svenska Riksrevisionsverket och nu chef för FN:s internbyrå för revisioner och utredningar (OIOS) – berättade att enheten undersökt cirka 250 fall de senaste tre månaderna och att två tredjedelar av fallen rörde olika fredsbevarande uppdrag. Omkring 80 av dessa fall ska, enligt Ahlenius, handla om påstådda sexuella övergrepp.

Bedrägerier

 Redan nu har utredarna kunnat konstatera att det förekommit någon form av bedrägeri i samband med FN-kontrakt värda cirka 600 miljoner US-dollar.

 FN:s totala budget för sina fredsbevarande styrkor för 2007-2008 uppgår till fem miljarder US-dollar.

 Chefen för den tillfälliga granskningsenhet som bildades efter att oegentligheter i samband med FN:s olja-mot-mat program avslöjats, Robert Appleton, underströk dock att oegentligheter i förekommer endast i samband med en minoritet av FN:s olika kontrakt och att alla anklagelser ännu inte kunnat bevisas.

 - Men det är ingen tvekan om att ett stort antal kontrakt är befläckade, men dessa är inte i närheten av det totala antalet kontrakt, sade han.


Darfurstyrka

 När det gäller hårt kritiserade kontraktet som FN tecknat med det amerikanska säkerhetsföretaget Lockheed Martin om att bygga upp fem säkerhetsstyrkor i Darfur i Sudan kommer en granskning att ske, enligt Inga-Britt Ahlenius.

 - Vi har generalförsamlingens mandat att undersöka omständigheterna närmare, förklarade hon.

 Lockheed Martin fick uppdraget – som är värt 250 miljoner US-dollar – utan sedvanligt anbudsförfarande, något som fått generalförsamlingen att rikta allvarlig kritik mot FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.