Brotten och svindleriet inom FN är överraskande omfattande. Det konstaterar chefen för FN:s interna revisionsbyrå, svenskan Inga-Britt Ahlenius. Foto: Cornelia Nordström
Brotten och svindleriet inom FN är överraskande omfattande. Det konstaterar chefen för FN:s interna revisionsbyrå, svenskan Inga-Britt Ahlenius. Foto: Cornelia Nordström

Ahlenius: Omfattande korruption i FN

Publicerad
Uppdaterad
Brotten och svindleriet inom FN är överraskande omfattande.
Det konstaterar chefen för FN:s interna revisionsbyrå, svenskan Inga-Britt Ahlenius, som går igenom misstänkta brottsfall inom världsorganisationen.
- Vi har hittat fall av vanskötsel, av korruption och av svindleri i en omfattning vi verkligen inte hade väntat oss, sade Inga-Britt Ahlenius på en pressträff i torsdags.
Ahlenius – tidigare generaldirektör för svenska Riksrevisionsverket och nu chef för FN:s internbyrå för revisioner och utredningar (OIOS) – berättade att enheten undersökt cirka 250 fall de senaste tre månaderna och att två tredjedelar av fallen rörde olika fredsbevarande uppdrag. Omkring 80 av dessa fall ska, enligt Ahlenius, handla om påstådda sexuella övergrepp.

Bedrägerier

Redan nu har utredarna kunnat konstatera att det förekommit någon form av bedrägeri i samband med FN-kontrakt värda cirka 600 miljoner US-dollar.
FN:s totala budget för sina fredsbevarande styrkor för 2007-2008 uppgår till fem miljarder US-dollar.
Chefen för den tillfälliga granskningsenhet som bildades efter att oegentligheter i samband med FN:s olja-mot-mat program avslöjats, Robert Appleton, underströk dock att oegentligheter i förekommer endast i samband med en minoritet av FN:s olika kontrakt och att alla anklagelser ännu inte kunnat bevisas.
- Men det är ingen tvekan om att ett stort antal kontrakt är befläckade, men dessa är inte i närheten av det totala antalet kontrakt, sade han.

Darfurstyrka

När det gäller hårt kritiserade kontraktet som FN tecknat med det amerikanska säkerhetsföretaget Lockheed Martin om att bygga upp fem säkerhetsstyrkor i Darfur i Sudan kommer en granskning att ske, enligt Inga-Britt Ahlenius.
- Vi har generalförsamlingens mandat att undersöka omständigheterna närmare, förklarade hon.
Lockheed Martin fick uppdraget – som är värt 250 miljoner US-dollar – utan sedvanligt anbudsförfarande, något som fått generalförsamlingen att rikta allvarlig kritik mot FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag