Maria Ågren har fått lämna sin post som generaldirektör vid Transportstyrelsen. Foto: / REGERINGENMaria Ågren har fått lämna sin post som generaldirektör vid Transportstyrelsen. Foto: / REGERINGEN
Maria Ågren har fått lämna sin post som generaldirektör vid Transportstyrelsen.  Foto: / REGERINGEN
Flera personer som var ololiga för säkerhetsbristen hos Transportstyrelsen bestraffades. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENFlera personer som var ololiga för säkerhetsbristen hos Transportstyrelsen bestraffades. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Flera personer som var ololiga för säkerhetsbristen hos Transportstyrelsen bestraffades. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Ågren struntade i varningar – skyllde på anställds sätt

Publicerad

En liten grupp vid Transportstyrelsen var orolig för säkerhetsbrister vid myndigheten.

En säkerhetschef försökte förgäves få generaldirektör Maria Ågren att förstå – men Ågren avfärdade varningarna:

"Allt han för fram blir jättestort och detta har kanske gjort att han inte har fått gehör", säger hon i Säpoförhör och hänvisar till säkerhetschefens personlighet.

Transportstyrelsen arbetade under 2015 med att flytta IT-driften till IBM, med dotterbolag i Östeuropa. Projektet var under stark tidspress, säkerhetsfrågan var inte prioriterad och det fanns okunskap om vad som var hemligt i systemen.

"Man har haft inställningen att det som varit skyddsvärt legat gömt i helheten som en nål i en höstack", har Transportstyrelsens ansvarige för IT–säkerhet berättat i Säpoförhör från mars 2016. 

Dessutom var säkerhetsskyddet hos Transportstyrelsen "bristfälligt".

"Inte någon kunskap alls"

Den manlige IT-säkerhetsansvarige ville att projektet med outsourcingen skulle stoppas, och för att "tvinga någon i ledningen till ett aktivt beslut" skrev han så kallade avsteg. Tanken bakom avstegen var att generaldirektören "skulle förstå och stoppa projektet. Tyvärr blev det inte stopp utan avsteget gick rakt igenom och då har alla jobbat utifrån det". 

Stefan Löfven kallade till presskonferens på måndagen med anledning av läckorna.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Ågren tillträdde som generaldirektör vid Transportstyrelsen den 1 mars 2015. Då hade hon "inte någon kunskap alls" om säkerhetsskyddslagen, har hon berättat.  

Under sommaren 2015 skrev hon under tre beslut om "avsteg från gällande lagstiftning" rörande:

• Personuppgiftslagen.

• Lag om offentlighet och sekretess.

• Säkerhetsskyddslagen.

Ansvarig: Maria Ågren förstod inte helheten

Avstegen innebar att IT-tekniker i Östeuropa, som inte hade säkerhetsprövats, kunde få tillgång till hemligt material i systemen. Det handlade bland annat om körkortsregistret, uppgifter om vilka fordon i Sverige som är bepansrade och företagshemligheter, eftersom Transportstyrelsen beviljar tillstånd för nya fordon.

"Jag är inte helt säker på att hon förstått helheten i samband med att hon skrivit på avstegen", berättade säkerhetsskyddschefen vid Transportstyrelsen i ett Säpoförhör från mars 2016.

"Formuleringen i avstegen är fascinerande, då man ordagrant skrivit att man gjort avsteg från säkerhetsskyddslagen."

"Försökt släcka något som brinner"

Han säger sig även ha påtalat det. 

Flera anställda på Transportstyrelsen försökte varna om riskerna som hanteringen innebar.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

På frågan om han ansåg att Transportstyrelsen vidtagit nödvändiga åtgärder för säkerhetsskyddet i samband med outsourcingen, svarade han:

"Nej det hade behövts mer arbete mycket tidigare. Det som gjorts nu kan beskrivas som att de försökt släcka något som brinner, samtidigt som det rullar."

Maria Ågren avfärdade varningarna

Ågren har i Säpoförhör berättat att hon ansåg att säkerhetsskyddschefen inte hade "tillräcklig kompetens". I hans roll ingick att "ge signaler om rätt eller fel i olika sammanhang", men "allt han för fram blir jättestort och detta har kanske gjort att han inte har fått gehör", har hon berättat och pekat på hans personlighet. 

Expressen har tidigare berättat om personer vid Transportstyrelsen som försökte uppmärksamma bland annat Ågren och styrelsen på brister, och hur de då bestraffades.  

Regeringen försöker nu att avskeda Maria Ågren från hennes statliga tjänst.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Den 26 januari 2016 inledde åklagare en förundersökning om vårdslöshet med hemlig handling. I slutet av juni i år mottog Ågren ett strafföreläggande om 70 000 kronor för ”vårdslöshet med hemlig uppgift men utan uppsåt”. 

Hon har flyttats från Transportstyrelsen och placerats på regeringskansliets så kallade elefantkyrkogård. Regeringen försöker nu få henne avskedad från sin statliga tjänst. 

Expressen har sökt de två säkerhetscheferna vid Transportstyrelsen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag