Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnia, 39, protesterade: Polisen misshandlade oss

Agnia Alesia, 39, deltog i protesterna i Sankt Petersburg på lördagen.
Foto: Privat
Protester skedde i dryg 100 städer runtom i Ryssland på lördagen, här i Sankt Petersburg.
Foto: TASS / PETER KOVALEV/TASS/SIPA USA SIPA USA
En demonstrant grips på lördagen i Sankt Petersburg.
Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protester i Sankt Petersburg på lördagen.
Foto: SERGEI MIKHAILICHENKO/SOPA IMA/SHUTTERSTOCK
Protester i Sankt Petersburg på lördagen.
Foto: SERGEI MIKHAILICHENKO/SOPA IMA/SHUTTERSTOCK
Sankt Petersburg på lördagen.
Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Under lördagen protesterade människor i drygt 100 städer runtom i Ryssland till stöd för oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. 

I Sankt Petersburg var en av de marscherande Agnia Alesia, 39. 

– Jag kämpar mot vårt system som inte är demokratiskt. Våra myndigheter bryter mot lagen, säger hon. 

Tusentals demonstranter i över 100 städer runtom Ryssland protesterade under lördagen mot president Vladimir Putin. Sibiriska staden Yakutsk fick ett uppsving i omvärldens medvetande sedan bilder från protester i 50 minusgrader spridits. 

I Sankt Petersburg, där Agnia Alesia bor, höll sig temperaturen runt nollan. Agnia Alesia säger att det är svårt att veta hur många som var med på protesten, eftersom polisen splittrade den. 

– Till slut var det flera olika protester och inte en. Men det var fullt med folk. 

Agnia Alesia är inte politiskt engagerad, och beskriver sig inte som någon aktivist, men har protesterat mot regimen tidigare. Till vardags jobbar hon med marknadsstudier.

Hon beskriver demonstrationen som ”artig”. Trots det såg hon hur poliser släpade och misshandlade demonstranter, säger hon. Liknande vittnesmål rapporterar bland annat BBC om. 

– Människor som kom i går förstår att det är riskfyllt. De kan bli misshandlade av polisen och få problem på arbetsplatsen, säger Agnia Alesia under söndagen och berättar att statsanställda, som läkare och lärare, drabbats av repressalier efter att ha deltagit i demonstrationer.

Flera gripna under protesterna

Den ryska delen av organisationen Open Democracy listar hur många som frihetsberövats under protesterna i Ryssland. På söndagskvällen låg siffran på 3 666 för hela landet, och 544 i Sankt Petersburg. 

Ett par av dem är bekanta till Agnia Alesia. Men hon fnyser till vid frågan om hon själv var rädd för att gripas.

– Nej, jag är oftast väldigt försiktig. Jag försöker att aldrig vara nära polisen och håller koll på flyktvägar, säger hon. 

Lördagens protester var de största landsomfattande manifestationerna på flera år, enligt DN. Agnia Alesia är förvisso tveksam till det – men hon delar bilden av att det var oerhört mycket människor, och säger att det åtminstone måste ha varit de största protesterna där tillstånd saknades. 

Hon säger att gripandet av Aleksej Navalnyj och hans uppmaning att protestera utlöste demonstrationerna, men själv tror hon att det mest var en sak som blev för mycket. 

Hur myndigheterna hanterat coronapandemin, att pensionsåldern höjts och att president Vladimir Putin, efter ändringar i grundlagen, nu kan sitta kvar som president till 2036 har retat upp människor, säger hon. 

Navalnyjs förgiftning gjort honom kändare

Agnia Alesia tror inte att Navalnyj skulle ha en chans att vinna ett val i dag, på grund av att han inte har tillgång till massmedier - och inte minst för att han är förbjuden att ställa upp. Men hon sätter ändå sitt hopp till att han ska förändra landet i grunden. 

– Jag måste hoppas. Men Ryssland är stort och Putin populär på landsbygden. Våra största tv-kanaler har inte med Navalnyj, så folk känner inte till honom. Om situationen hade varit som i normala länder - som i Sverige - så hade han varit än mer populär, tror hon. 

När Navalnyj förgiftades blev han känd för en allt större allmänhet. 

– De flesta visste inte vem han var innan. Förgiftningen har gjort honom känd för människor som inte hängde så mycket på internet. Dessutom tycker många att det är fruktansvärt. 

Fler demonstrationer är att vänta i Ryssland. I alla fall enligt Leonid Volkov, en högt uppsatt medhjälpare till Navalnyj, rapporterar New York Times

– Utan tvekan har hela den här storyn bara börjat, säger han i ett Youtubeklipp.  

Brutala bilderna från protesterna i Ryssland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.