Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Agneta Sjödin: ”Det här är obeskrivligt”

Agneta Sjödin tillsammans med Juliet Namukusa som arbetar för Läkarmissionen i Uganda. Foto: Gustav Wistre

Många av barnen i flyktinglägren i Uganda har flytt från kriget i Kongo och flera av dem har blivit traumatiserade efter att ha sett sina föräldrar dö.

Inför Mammagalan har programledaren Agneta Sjödin tillsammans med Läkarmissionen besökt ett av lägren.

– Jag trodde jag skulle vara beredd på vad jag skulle möta, med det här är obeskrivligt, säger Agneta i ett inslag för Mammagalan.

I flyktinglägret i Kyangwali i Uganda har många flytt från kriget i Kongo. I lägret finns tusentals barn som har förlorat sina föräldrar och många har sett sina föräldrar dö. 

Vattnet i lägret räcker knappt till och skolorna är överfulla. En skola har omkring 6 000 elever.

Agneta Sjödin har tidigare varit på flera reportageresor till utsatta länder, men detta var första gången hon besökte ett flyktingläger. 

– Det som var så jobbigt var att barnen var så traumatiserade, det är som att deras själar bara har somnat. Man får ingen kontakt, de är inte där och det var väldigt obehagligt att se, säger Sjödin. 

Agneta Sjödin besökte ett flyktingläger i Uganda. ”Man får göra det man kan för att förbättra den här världen”, säger hon. Foto: Gustav Wistre

Tillsammans med Läkarmissionen besökte programledaren lägret i Uganda inför Mammagalan. Galan görs till förmån för Läkarmissionens arbete och pengarna som samlas in under galakvällen går till organisationens insatser för att ge människor en bättre tillvaro i många olika länder, däribland Uganda. 

– Man får göra det man kan för att förbättra den här världen, om alla gör någonting blir det ju så småningom en förändring och det blir det ju på alla plan, säger Agneta Sjödin. 

Juliet Namukusa arbetar för Läkarmissionen i Kyangwali. När Agneta frågar henne i inslaget hur det är att vara mamma i flyktinglägret, svarar hon att det är fruktansvärt.

– Det är en av de mest smärtsamma saker man kan uppleva, att ha sina barn och se dem i nöd och veta att man inte kan möta deras behov, svarar Juliet.

”Fullständigt hopplös situation”

En av kvinnorna som Agneta möter i lägret är 67-åriga Pascalina. Hennes man och två söner dog under kriget i Kongo. Tillsammans med hennes fem barnbarn flydde hon och alla bor nu tillsammans i en liten hydda byggd av stenar, träpålar och tygbitar.

– Livet är svårt för mig, jag saknar så mycket. Jag har inte tvål och vattnet räcker inte till. Jag klarar inte allt själv, jag saknar mina söner som hjälpte mig hemma i Kongo, berättar hon.

I hyddan hänger några kläder på väggarna och några skålar står i ett hörn. Det är allt Pascalina och hennes barnbarn äger.

– Plötsligt försvinner allt och bara är borta. Det är en fullständigt hopplös situation, hon är helt själv, en enda vuxen med alla barnen. Hon har inte ens ett hus att bo i, säger Agneta i inslaget om mötet med Pascalina.

Agneta Sjödin besökte Uganda inför Mammagalan för att visa att hjälp behövs. Foto: Gustav Wistre

Agneta möter även Njiciri och Esperansa, som även de bor i lägret. Njicri är 11 år och har förlorat båda sina föräldrar i kriget. Nu tar Esperansa hand om henne.

– Jag bodde granne med Njiciri och hennes familj. När soldaterna attackerade vår by hann vi gömma oss, vi var jätterädda att de skulle upptäcka oss och döda oss, men de såg oss inte, säger Esperansa.

Men Njiciris föräldrar hann inte gömma sig och dödades av soldaterna. Även hennes syster var borta, men Njiciri och Esperansa vågade inte stanna kvar så de flydde över gränsen till Uganda.

Många av barnen traumatiserade

Efter flykten från sitt hem då hennes föräldrar dog har Njiciri blivit traumatiserad. Liksom henne har många av barnen i flyktinglägret sett och varit med om fruktansvärda saker.

– Många av dem är verkligen förlorade, de ser inte sin framtid. De är deprimerade. Vissa kan inte ens prata om sin situation, säger Juliet Namukusa.

Och för Agneta är det svårt att själva föreställa sig att vara i samma situation som mammorna och barnen i lägret är.

– Det känns så... jag tycker den här världen känns så fruktansvärd ibland, säger hon med tårar i ögonen och fortsätter:

– Samtidigt vill jag inte gråta för jag vill ändå visa respekt.

STORA MAMMAPRISET OCH MAMMAGALAN

På mors dag den 26 maj delas Expressens Stora mammapris ut för andra året i rad på Mammagalan i Kanal 5, Dplay och Expressen TV med start 20:00. Vinnarna utses av en jury som består av artisten Lina Hedlund, Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius, skådespelaren Bahar Pars, programledaren Kodjo Akolor, samt Expressens krönikör och reporter Atilla Yoldas.

 

Galan leds av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren.

 

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor till 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma i hyddan. Hämta ett fint morsdagskort på läkarmissionen.se.