Nu har det kommit fram att Agneta omkom i en olycka. "Jag och min familj drogs in i en overklig mardröm", säger Ingemar Westlund. Foto: Cornelia Nordström
Nu har det kommit fram att Agneta omkom i en olycka. "Jag och min familj drogs in i en overklig mardröm", säger Ingemar Westlund. Foto: Cornelia Nordström

Agneta dödad av älg - maken oskyldigt häktad

Publicerad
Uppdaterad
Agneta Westlund, 63, hittades mystiskt död under en skogspromenad i Loftahammar i september 2008 - och hennes make Ingemar, 68, greps, anhölls och häktades samma kväll misstänkt för mord.
Expressen kan i dag avslöja att polisen vet vad som orsakade Agnetas död:
En älg.
I fem månader var Ingemar Westlund skäligen misstänkt för mord som i själva verket var en olyckshändelse orsakad av en älg. Polisen har hela tiden kallat olyckshändelsen för mord - och avskrev redan i ett tidigt skede teorin om en viltolycka.
- Jag och min familj drogs in i en overklig mardröm. Bara för att jag var närmast anhörig såg polisen mig som en misstänkt mördare. Enligt Ingemar Westlund presenterade åklagaren ett orealistiskt scenario som skäl för häktning.
- När jag och mina barn begravde Agneta var jag fortfarande misstänkt hustrumördare, säge Ingemar Westlund.
Polisen i Västervik, som höll i utredningen kring Agneta Westlunds död, har nu berättat för familjen vad man kommit fram till - och har lovat Ingemar Westlund att inom kort offentligöra dödsorsaken.
En presskonferens är också inplanerad, enligt Ingemar Westlund.

En häxprocess

MAKEN RINGDE 112. Här, vid en insjö, norr om Loftahammar i Västervik, hittades Agneta, 63, av sin make i september förra året. Hon hade tagit en kvällspromenad med hunden. När hon inte kom tillbaka gav sig Ingemar ut för att leta. Hann fann henne livlös intill vattenbrynet och ringde 112. Tidigt nästa morgon fick han besked omatt han var skäligen misstänkt för mord. Foto: Ingemar Pettersson- Jag och mina barn är förundrade över hur vi kunde dras in i denna häxprocess och hur vi har behandlats, säger Ingemar Westlund
Agneta Westlunds kropp obducerades - men det gick inte att fastställa vad som orsakat hennes död.
Samtidigt skickades hårstrån som säkrats på kläder och kropp till Statens kriminaltekniska laboratorium. SKL slår fast att hårstråna kommer från ett hjortdjur. För att få ett mer precist svar tog polisens utredare - efter 13 månaders utredning - kontakt med två älgexperter vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.
- Man upptäckte då också saliv från älg på kläderna och polisens samlade bedömning är nu att Agneta dödats av en älg, säger Ingemar Westlund.
MISSTÄNKTES FÖR MORD. Ingemar Westlund blev oskydligt anklagad för att ha mördat sin fru. Foto: Christian ÖrnbergUtredningen mot Ingemar Westlund är nu helt nerlagd.

Var ute på promenad

Agneta Westlund hade bara ett par år kvar till pensioneringen. Hon jobbade som konsult i kulturfrågor åt Västerviks kommun. Hon älskade naturen, plocka svamp och gå långpromenader med hunden. 1959 träffade hon sin blivande make Ingemar och tillsammans har de två vuxna barn och tre barnbarn.
5 september förra året började familjens verkliga mardröm. Agneta Westlund var ute på kvällspromenad med familjens hund. När hon inte kom hem som hon brukade gick Ingemar ut för att leta. Han närmade sig Frisksjön, dit hustrun brukade promenera. Då, plötsligt, såg han henne. Hon låg intill vattenbrynet. Hon var livlös.
- Jag kontrollerade hennes puls och ringde samtidigt 112, säger han.
Tidigt nästa morgon fick Ingemar Westlund chockbeskedet.
Polisens insatschef sa kort:
- Som du förstår är du skäligen misstänkt för mord.
Ingemar Westlund greps, anhölls och häktades.
Men misstankarna stärktes inte - och åklagaren tvingades släppa honom.
Ingemar Westlund är bitter på hur han och familjen blivit behandlade under utredningen.
Har du fått någon ursäkt från polis och åklagare nu?
- Inga ursäkter, inga svar på brev, ingen har frågat hur vi mår.
Den ansvariga polisutredaren i fallet, Cecilia Brick, vägrade i går kväll att svara på Expressens frågor.
- På tisdag klockan 13 har vi en presskonferens. Då är alla tidningar välkomna. Då kommer vi att svara på de frågor som ställs, säger Cecilia Brick.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag