"Ingen runtom oss såg eller ville se att något var fel, ingen ville prata om det", säger Agneta Trygg. Foto: Privat
"Ingen runtom oss såg eller ville se att något var fel, ingen ville prata om det", säger Agneta Trygg. Foto: Privat

Agneta, 68, gav ultimatum till sin alkoholiserade man

Publicerad

När Agneta Trygg gav sin alkoholiserade man ett ultimatum – familjen eller spriten – valde han alkoholen och gick. 

Dagen efter hans död bestämde hon sig för att starta en organisation för att hjälpa anhöriga till alkoholister. 

Nu är hon nominerad till Stora mammapriset som delas ut av Expressen under Mammagalan på mors dag. 

Ingenting syntes på utsidan. Familjen hade gott om pengar, middagsplaner och vänner.  Men inne i villan i Djursholm trippade Agneta Trygg på tå kring sin makes alkoholmissbruk. 

– Jag var extremt medberoende. Jag räknade vinflaskor innan jag gick till jobbet och bestämde mig att jag inte skulle bry mig om det när jag kom hem. Men det första jag gjorde på kvällen var att räkna dem igen, och då var de fler än på morgonen. Jag höll på att bli tokig. 

Efter att hennes mans drickande styrt familjens liv under flera år, fick hon och döttrarna till slut nog. En kväll för 18 år sedan gav de honom ett ultimatum: familjen eller flaskorna. 

– Han bara reste sig och gick. Tänk dig att som mamma se en av sina döttrar gå efter honom och säga ”men pappa”, och han bara går. Det var som en skräckfilm. 

"Ingen ville prata om det" 

Efter skilsmässan följde svåra år. Agnetas man vägrade släppa taget, ringde fast han inte skulle och tog sig in i huset. När han dog till följd av sin sjukdom 2010 bestämde Agneta sig: ingen skulle behöva gå igenom vad hennes familj hade fått göra. 

Tillsammans med sin yngsta dotter Olivia, som var 15 år när hennes pappa reste sig från köksbordet, startade Agneta organisationen Trygga Barnen som ett stöd för anhöriga till alkoholister.

– Ingen runtom oss såg eller ville se att något var fel, ingen ville prata om det. Alkohol är det mest skämmiga vi har i det här landet. Den skammen vill jag få bort – ingen ska behöva uppleva det min familj fick gå igenom.

"Viktigt att ge barnen kraft"

Trygga Barnen föreläser bland annat i skolor och har stödgrupper för barn som växer upp med en förälder i missbruk. I dag har initiativet växt till Trygga Vuxna för att kunna stötta vuxna medberoende. Den vanligaste missuppfattningen Agneta möter är att de anhöriga tror att det bara är missbrukaren som behöver hjälp. 

– Det är viktigt att ge barnen kraft och tala om för dem att de kanske inte ska vara med en förälder som är sjuk, för det tar längre tid för barnen att tillfriskna då. Det är också min största uppgift att förmedla till de vuxna: de måste ta hand om sig själva för att kunna ta hand om sina barn, säger Agneta Trygg och fortsätter: 

– Det låter ju inte klokt när jag säger det, men att min man blev sjuk är nästan det bästa som hänt mig – för utan det hade jag inte fått uppleva allt det här, att få hjälpa andra i samma sits. Men det finns mycket att göra.

 

LÄS MER: Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam leder galan för Sveriges mammor

 

Nominerad till Stora mammapriset

Namn: Agneta Trygg

Ålder: 68 år

Bor: Stockholm

Familj: Tre barn och sju barnbarn

Yrke: Grundare/entreprenör

Förebild: Mina barn

Livsråd/motto: "Min terapeut sa något som varit så bra för mig: han sa att om någon frågar hur jag mår ska jag svara "om du verkligen vill veta hur jag mår tar det en halvtimme, annars kan vi säga hej och träffas en annan gång". Vi frågar alltid men tar oss aldrig tid att lyssna ordentligt på svaret".

Nominerad: För att hon inte bara hade kraft nog att lämna sin man för sina barns skull – hon hade också kraft nog för att hjälpa andra att ta de svåraste besluten. 

 

Stora Mammapriset – priset som hyllar Sveriges mammor

På morsdag den 27 maj delas Expressens nyinstiftade pris ut på Mammagalan i kanal 5, med start 20.00. Vinnarna utses av en jury som består av Amelia Adamo, journalist och före detta chefredaktör, Özz Nûjen, komiker, Lars Lindström, journalist och nyhetskrönikör på Expressen, Kristin Kaspersen, programledare och Pernilla Wahlgren, artist. 

Galan i kanal 5 leds av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren. 

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor till 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma i hyddan. Hämta ett fint morsdagskort på läkarmissionen.se.

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag