Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wolds uppmaning – när allt fler unga smittas

Tegnell varnar för den ökade spridningen bland unga.
Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Människor på en uteservering på Medborgarplatsen, Södermalm, i Stockholm.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Folkhälsomyndigheten varnar för ökad smitta bland unga, främst i åldersgruppen 20–29 år.

Professor Agnes Wold befarar att spridningen ska spilla över på riskgrupperna – men vill samtidigt inte begränsa ungdomarna för mycket.

– Man måste låta unga människor få ha lite kul, men de ska vara väldigt uppmärksamma på symtom, säger hon.

På torsdagens pressträff om coronapandemin kommenterade Anders Tegnell siffrorna.

– Man måste tänka efter och inte ha nära kontakter. De känner väl sig allmänt odödliga, men även de kan bli svårt sjuka, sa statsepidemiologen om ökningen bland unga.

– Det är ungefär samma trend som vi ser i Europa, yngre vuxna drabbas.

På pressträffen meddelade Folkhälsomyndigheten att man diskuterar hur man ska få unga att förstå att vissa personer riskerar att bli svårt sjuka.

Wold: ”Kan ha väldigt lätta symtom”

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, påtalar att ökningen fortfarande är begränsad. Samtidigt bör unga människor vara på sin vakt vad gäller symtom och kontakter med äldre, menar hon.

– 70-plussare ska varken träffa syskonbarn i 20-årsåldern eller andra barn och barnbarn. Yngre kan ha väldigt lätta symtom som man inte förstår är covid-19. Man kan känna sig lite ruggig, ha lite ont i huvudet och känna muskelvärk så att man tror att man är bakfull. 

”Viktigaste är att inte spilla över smittan”

Agnes Wold säger att ”ungdomar måste få ha lite kul” – under förutsättning att de aktar sig för smittan sprids till äldre.

– Man får välja. Antingen är man på familjesemester med morsan, farsan och äldre släktingar. Då kanske man inte ska träffa så många andra ungdomar under just den perioden. Men man kanske inte först ska åka till Båstad och festa och efter fem dagar besöka sin moster i någon sommarstuga, säger Agnes Wold.

– Det viktigaste är att inte spilla över den här smittan till äldre grupper. 

Nedskräpningar och felparkeringar • ”Inte helt lyckat”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.