Agnes Wolds skarpa uppmaning till studenterna

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Agnes Wold.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sveriges gymnasieskolor, högskolor och universitet uppmanas att hålla stängt och övergå till distansundervisning. 

Professor Agnes Wold har en skarp uppmaning till alla studerande: 

– Nu måste ni ta ansvar och sitta hemma och plugga. Det är inte tal om något trevligt fikalov, säger hon. 

Agnes Wold förklarar att hon inte har någon åsikt om Folkhälsomyndighetens rekommendation att landets högskole-, universitets- och gymnasiestudenter framöver plugga på distans. 

– Jag utgår från att man på Folkhälsomyndigheten vet vad man gör. Det är ingen som vet bättre än de vad som är bäst i det här läget, menar professorn i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. 

Agnes Wold berättar att hon faktiskt ringde smittskyddsläkaren i Göteborg, Leif Dotevall, och frågade om bakgrunden till att man stänger just högskolor. Det bygger på att många – både lärare och elever – pendlar och reser.  

– Det vill man undvika i det här läget. Då riskerar man att sprida smitta runt i landet. Det är alltså inte så att det finns extra många smittade på universitet och högskolor. Även till gymnasier åker man ofta kollektivt och då blir det trängsel, något som man vill undvika efter som det är då smitta sprids, säger Agnes Wold.  

Wold tveksam till att stänga grundskolor och förskolor 

Att däremot hålla mindre barn hemma är professorn i klinisk bakteriologi tveksam till.  

– Vården och andra viktiga samhällssektorer fungerar inte om föräldrar som jobbar där kan ha sina barn i förskola och skola. Att vara inomhus med små barn är ingen hållbar situation och då träffas många ändå och umgås med andra. Den största risken är att mor- och farföräldrar som verkligen inte ska umgås med barnbarn i det här läget kallas in, säger hon.  

Man måste förstå att den här epidemin inte går över på 14 dagar, utan det det handlar om månader, fortsätter Agnes Wold.  

– Därför måste åtgärder vara ”hållbara”, som statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten säger, och det är ju naturligtvis helt korrekt. Att hitta på åtgärder som man inte kan upprätthålla i längden är kontraproduktivt.  

Agnes Wold undervisar själv på universitetet och är just i färd med att förbereda distansutbildning för sina studenter. 

– Som student kan man nu inte gå på stan och drälla, då fyller åtgärderna för att minska smittspridningen ingen funktion. Man ska sitta hemma och studera. Det är inget extralov vi talar om, utan distansundervisning där alla måste bjuda till. 

Skolverkets generaldirektör om nedstängningen av gymnasieskolorna.

LÄS MER: Hit vänder du dig med fler frågor om corona 

LÄS MER: Här är länderna utan coronavirus 

LÄS MER: Corona delar Sverige: ”Extremt mycket hat”

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.