Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wolds bråk med S-ministern på Twitter

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON

Professorn och överläkaren Agnes Wold och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har hamnat i tjafs i sociala medier.

Statsrådet twittrade om ensamheten i Sverige – och Wold påpekade att svenskar visst inte är så ensamma.

– Jag är trött på den samtalston som vi ser på sociala medier, säger Shekarabi.

– Jag fick faktiskt lite dåligt samvete, han blev nog lite stött, säger Wold.

Allt började med att Ardalan Shekarabi twittrade ett klipp inför sina 33 000 följare, där han sitter framför en lägereld och säger att han vill göra något åt att en betydande andel av svenskarna känner sig ensamma.

Agnes Wold, professor i mikrobiologi och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset, twittrade då att hon hoppades att han inte gått på myten om att nordbor är ensamma, och bifogade en graf som visar att människor i forna öststater känner sig ensammare än svenskar.

”Menar du att 3-5 procent är en betydande andel?”, frågade Wold, som själv har 80 000 följare.

”Trött på samtalstonen”

Sedan argumenterade de fram och tillbaka om kopplingen mellan välfärdssamhällen och ensamhet. Överläkarens ståndpunkt var att Norden har världens lägsta andel ensamma och att det aldrig kan finnas 0 procents ensamhet i ett land. Ministern menade att vi borde göra mer som samhälle.

Diskussionen utmynnade sedan i att Wold skrev:

”Jag vet precis vad som ligger bakom. Att vi ska ha tillbaka hemmafrun, för på 50-talet, DÅ var minsann ingen ensam. DÅ var mamma hemma.”

Shekarabi tolkade det som ett påhopp och ifrågasatte hur debatter förs i Sverige. Till Expressen säger han:

– Jag är trött på den samtalston som vi ser på sociala medier. Vi behöver få ett mer respektfullt samtal och lyssna på varandra.

Kan det inte bidra till polemiken att lägga upp en skärmdump på vad någon skrivit?

– Jag vill genuint förstå hur min uppmaning till att hjälpas åt att bryta ensamheten, hur det skulle kunna vara en attack mot jämlikheten i samhället.

Agnes Wold: har inget emot honom

Har du pratat med Agnes Wold sedan dess?

– Nej, men det hade jag väldigt gärna gjort.

– Agnes Wold ska ha stor respekt för sina insatser för samhället, inte minst som forskare.

Agnes Wold säger till Expressen att hon har dåligt sambete och att hon kanske har gjort ministern stött.

– Jag har inget emot honom och jag tror han har de bästa avsikter. Men jag är allergisk mot myten om att vi skulle vara ensammast i världen. Den myten gör att framför allt kvinnor får dåligt samvete för att barnen är på dagis och äldre på boenden. Men äldre i våra nordiska länder känner sig minst ensamma i världen.

Socialförsäkringsministern om budgetsatsningarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.