Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agnes Wold svarar på coronafrågorna

Vi reder ut rykten och myter kring det omtalade coronaviruset.
Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, i sitt labb på Sahlgrenska.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

140 personer har så här långt smittats av corona i Sverige och frågorna om viruset är många. 

Här svarar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, på läsarnas frågor om sjukdomen.

Längst ner i artikeln kan du läsa hela chatten med Agnes Wold.

Behöver vi isolera oss (undvika folksamlingar, kollektivtrafiken m.m), är det en bra metod för att förhindra spridning av viruset?

Nu är jag ingen smittskyddsexpert, men jag tror inte det. Smitta handlar om hur nära man är en person och hur länge. Coronan verkar mest smitta folk som man bor ihop med, umgås mycket med eller jobbar nära. Man kan naturligtvis inte utesluta att man skulle kunna bli smittad på bussen, men generellt överskattar man smitta ”utanför hemmet” och underskattar smittan inomhus, med dem man känner och umgås med. Det är vår mänskliga natur, att tro att smittan kommer ”utifrån”.


Vi har en 3-åring med förkylningsastma. Är han i riskgruppen likt astmatiker och bör vara hemma från förskola om spridningen tar fart?

Nej, det finns inga barn som dukat under i Kina och de har ändå otroligt dålig luft och en massa folk som röker inomhus så det tror jag inte är någon fara med honom. De vanliga tjatiga förkylningarna, bara.


Varför stänger inte staten, skolor och universitet? Det är flera som är smittade. 

Varför skulle de göra det? Man stänger ju inte sjukvården. Jag fattar inte detta eviga tjat om att stänga skolor. Ska alla föräldrar sitta hemma och inte sköta sina jobb? Vem ska då vara i sjukvården och sköta smittspårningen och ta prover och analysera dem och sköta sjuka patienter? Och vem ska transportera dem till jobbet?


Smittar virus i simbassäng?

Nej, men du kan få bakterier, särskilt om du sitter länge i bubbelpool.


Smittar viruset igenom paket som kommer från norra Italien?

Nej.


Hur vet man att vi inte har fall i Sverige som inte är direkt relaterat till resor från smittområden eller närstående när man vägrar testa folk med influensasymptom som ej rest eller är närstående? Har man ens gjort något sånt stickprov?

Ja, det har man just satt i gång med. Både att testa personer som uppvisar ordentliga lungsymtom (som allvarlig influensa). Samt att man lägger till screening för corona i den ständiga screening man gör på vissa utvalda vårdinrättningar för att hålla koll på hur influensan beter sig.


Du skriver flera gånger att vi inte har någon spridning i samhället ännu... men att vi inte vet hur det blir i framtiden. Hur ska vi då stoppa spridningen? WHO vill att länderna skall agera kraftfullt för att stoppa spridningen. Gör Sverige nog för att förhindra spridning i samhället? Obs ingen kritik mot de som jobbar för detta redan nu.

Verkligen. De ligger i världstoppen i effektivt smittskyddsarbete. Det är helt fantastiskt. Utan deras jobb hade vi haft spridning i samhället nu, som man har i så många andra länder (Storbritannien och USA, exempelvis).


Är faran över för allmän spridning nu, vi som bor i regioner som inte har några fall kommer vi klara oss?

Dessvärre kommer det att droppa in nya fall hela tiden, eftersom folk reser så mycket. Italien och Iran är riskländer i dag. USA kommer säkert att få spridning av smittan också. Vilket land som kommer att bli nästa motsvarighet till Italien vet vi inte i dag. 


Ska man vara orolig som gravid? Är rädd för fosterskador :(

Nej, vad jag vet har man inte sett någon ökad risk för gravida. Det är främst äldre och personer med lungsjukdomar som är i riskzonen.


Smittar coronaviruset under inkubationstiden?

Nja, inte generellt. Naturligtvis kan man tänka sig ett eller annat ströfall där man inte fått symtom än, eller har så milda symtom att man inte upptäcker dem. Men i princip är det, som vid alla infektionssjukdomar, de sjuka individerna som smittar.


Jag hörde i en podd från NY Times (The Daily) att CDC misstänkte att viruset spridit sig obemärkt i befolkningen under 6 veckor innan myndigheterna upptäckt det. Är det rimligt? Låter då som att viruset inte är så farligt om det kan hända.

Ja, man har spridning i USA som är okontrollerad. Dödligheten är nog runt 1%, så man märker naturligtvis ingen stor effekt på dödligheten med en gång. Problemet för det svenska samhället, om vi skulle få spridning här, är de stora påfrestningarna på sjukvården det skulle innebära. Även om bara några procent blir svårt sjuka, blir det väldigt många om många smittas.


Jag undrar hur många tester för coronavirus genomför man i Sverige. För att jämföra: i Italien -386 tester per miljon invånare, Storbritannien- 199 tester per miljon , Östrike-235 , Schweiz -214, allt detta enligt News.sky.com.

Man har gjort 3 000 hittills. Man gör så många tester som behövs för att testa dem som kan misstänkas vara smittade. Det är alltså 300 tester per miljon innevånare hittills.


När räknas det att man fått symtom?

De är sådana där typiska influensa/förkylningssymtom som snuva, hosta, feber, huvudvärk och så vidare.


I ett inlägg tidigare skrev du att om det stannar på 21 nya fall i dag är det fantastiskt. Nu är det 42 nya fall i dag efter att siffrorna från Stockholm kommit in, vilket då verkar vara samma siffra som i går. Är det fortfarande ett bra resultat för det arbete myndigheterna gör för att förhindra allmän spridning? Det har i så fall om det håller i sig inte ökat med fler fall från i går.

Japp. Toppen är passerad för den smitta som släpades hem från Alperna. Skönt. Och tack för ett fantastiskt smittspårningsarbete, alla som jobbat med det!


Har någon som bara varit i Sverige blivit smittad?

Ja, sådana som umgåtts med folk som smittats utomlands. Men de har hittats genom kontaktspårning av personer som smittats utomlands. Det finns ingen inhemsk spridning av smitta i dagsläget.


Smittar viruset endast när någon fått symtom?

I princip, även om man aldrig kan utesluta att man i enstaka fall kan smitta lite innan symtomen bryter ut, eller att man har så lindriga symtom att man knappt märker dem. Precis som med förkylning och influensa och alla andra virussjukdomar - det är de sjuka som smittar.


Varför klassas inte av WHO Corona virus epidemi som pandemi? Vad är det för konsekvenser till enskilda länder till exempel Sverige.

En pandemi är när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land  (Wikipedia). Det blir nog snart en pandemi av det hela, skulle jag tro. I Sverige har vi ju, tack vare fantastiska insatser från Smittskydd och andra, lyckats hålla borta sjukdomen från att spridas i vårt samhälle. Alla som är smittade hittills har varit utomlands, eller är personer som smittats av dem, och som isoleras tills de blir friska och inte sprider smitta. Det kräver nog ett stort engagemang från alla för att vi ska kunna behålla den situationen.

Kjell och Eva Mo smittades av coronaviruset i Italien.
UD avråder nu från resor till de coronadrabbade delarna av norra Italien
Man dog av corona – passagerare nu i fast på Grand Princess.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.