Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSENAgnes Wold är professor i klinisk bakteriologi Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
USA:s president Donald Trump. Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNUSA:s president Donald Trump. Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump. Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Agnes Wold om Trump: "Syfilis i sent stadium?"

Publicerad

På lördagen kommenterade Trump sin mentala hälsa med orden: "Jag är ett stabilt geni." 

Uttalandet har fått många att ifrågasätta just den samma. 

"Kan vi gissa på syfilis i sent stadium?" skämtar den folkkäre bakteriologiprofessorn Agnes Wold på Twitter.

På fredagen släptes den uppmärksammade boken "Fire and fury: Inside the Trump White house".

I boken är det flera personer som ifrågasätter den amerikanske presidentens psykiska hälsa.

På Twitter skriver presidenten att hans "psykiska stabilitet" är en av hans främsta styrkor. 

"Jag har gått från att vara en VÄLDIGT framgångsrik affärsman, till stor tv-stjärna, till USA:s president (på första försöket!) Jag tror det kvalificerar mig som inte bara smart, men som ett geni ... och till och med ett mycket stabilt geni!”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/949618475877765120

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/949619270631256064

Wold: "Syfilis i sent stadium?"

Men Trumps Twitteruttalande väcker fler frågor än vad det ger svar. Flera har reagerat på formuleringen "ett mycket stabilt geni." 

Däribland den mycket folkkäre professorn i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet – Agnes Wold. Hon har underlättat många svenskars liv genom att avliva myter om så väl amning som kring hur hur ofta vi behöver städa. 

Till hennes nästan 30 000 följare skämtar hon nu om hur den amerikanske presidenten verkligen mår? 

"Wow! Kan vi gissa på syfilis i sent stadium?" skriver Wold och länkar till Trumps Tweet där han beskriver sig själv som ett stabilt geni.  

https://twitter.com/AgnesWold/status/949682421175390210

Wold: "Megalomanin inte orsakad av syfilis"

Sent stadium av syfilis kan orsaka skador på hjärta, hjärna och andra organ. Det är en könssjukdom som var mycket vanligare förr i tiden och som obehandlad kan leda till mentala tillstånd inte långt från galenskap. 

Men om någon funderade på om Agnes Wold diagnostiserar presidenten så kan de vara lugna. På sin Twitter skriver professorn senare: 

"Det var ett så kallat skämt. Jag tror inte att hans megalomani är orsakad av syfilis."

Expressen har sökt Agnes Wold som avböjer att utveckla resonemanget. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag