Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wolds larm: Sjukvården riskerar att inte klara uppdraget

Expressen TV sänder direkt.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Handsprit har blivit en bristvara på butikshyllorna.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Munskydden är slut på landets apotek.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Över 600 personer är smittade av nya coronaviruset i Sverige. 

Nu varnar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, att sjukvården i Stockholm riskerar att inte kunna hantera viruskrisen – om de inte får tillgång till andningsmasker och handsprit. 

Coronakrisen har fått ordentligt fäste i Stockholm, med ödelagda gallerior och tomma gator. 

Från och med i dag, torsdag, gäller det nya besöksförbudet mot allmänna sammankomster på över 500 personer. 

Professorns larm: ”Riskerar att inte klara sitt uppdrag”

Nu flaggar en auktoritet inom smittområdet för att sjukvården i Stockholm riskerar att inte kunna hantera coronautbrottet. 

”EMERGENCY. Sjukvården i Stockholm riskerar att inte klara sitt uppdrag om de inte OMEDELBART får tillgång till 1) Andningsmasker, 2) Handsprit 3) Förkläden etc”, skriver Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi på Twitter. 

https://twitter.com/AgnesWold/status/1238066443738124289

Människor har bunkrat upp lager med munskydd och handsprit sedan i januari och och varorna har börjat dyka upp på e-handelssajter som Tradera och Blocket till kraftiga överpriser. 

Sajterna har nu plockat bort annonser för munskydd och handsprit.  

”Om inte sjukvården klarar sitt uppdrag, kommer det att drabba dig själv snart”, skriver hon på Twitter, riktat till dem som har lager hemma. 

Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

Agnes Wolds uppmaning till regeringen

Hon uppmanar nu regeringen att få i gång en svensk produktion av andningsmasker och handsprit. 

Under onsdagen chattade Agnes Wold med Expressens läsare och skrev bland annat: 

”Nu har man inte längre kontroll på alla (kända) fall, vilket man hade alldeles nyss. Det är förfärligt tråkigt. Nu är vi ett annat, och mycket sämre läge. Som du säger: Nu kan man inte längre utgå från att alla man träffar är friska och smittfria, utan får faktiskt utgå från motsatsen”. 

Arbetsmiljöverket säger nej till skyddsmask för blåljuspersonal

Under onsdagen rapporterade SVT Nyheter att Arbetsmiljöverket stoppat polis, ambulans och räddningstjänst från att använda skyddsmasken, Skyddsmask 90, som används av Försvarsmakten. 

Detta trots att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill att blåljuspersonal ska få använda masken eftersom ”vi står inför en potentiell kris” med coronautbrottet. 

Orsaken är att masken saknar CE-märkning, vilket är en märkning som används främst inom EU för att visa att produkter är i överensstämmelse med EG-direktiven. 

Arbetsmiljöverket kan dock bevilja dispens vid ansökan, vilket de har gjort för räddningstjänsterna i Storgöteborg och Östra Skaraborg. 

Flera patientförbund vädjar om tydligare information: ”Kan få förödande konsekvenser”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.