Agnes Wold: Nya lagen kommer inte ha effekt

Anges Wold om pandemilagen: ”Ingen som helst effekt”
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Foto: HENRIK JANSSON
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
Foto: Ulf Sirborn. / Karolinska institutet
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Agnes Wold tror inte att den nya pandemilagen kommer ha någon större effekt.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det är typiskt en sådan här grej, att man gör det man kan åt något, även om det inte har någon som helst effekt. Dit hör ju att stänga butiker och så”, säger Agnes Wold.
Foto: HANNA BRUNLOF WINDELL / HANNA BRUNLOF WINDELL EXPRESSEN/GT

I dag träder den nya pandemilagen i kraft – och regeringen har då möjlighet att stänga ner varuhus, badhus och gym.

Samtidigt anser Johan Carlson vid Folkhälsomyndigheten att den nya pandemilagen kommer ha en begränsad effekt på smittspridningen i samhället.

Något som också får medhåll från Agnes Wold:

– Jag kan inte förstå vad som finns i den här pandemilagen som skulle haft någon effekt på smittspridningen, säger hon.

I fredags klubbades regeringens nya pandemilag igenom. Nu införs bland annat ett maxtak för privata samlingar på åtta personer och flera bindande regler för verksamheter införs också.

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. Hon ställer sig också frågandes till hur stor effekt den nya pandemilagen egentligen kommer att få.

– Det är typiskt en sådan här grej, att man gör det man kan åt något, även om det inte har någon som helst effekt. Dit hör ju att stänga butiker och så, säger Agnes Wold.

Wold: Kan leda till inskränkningar

Hon är också kritisk till den makt som regeringen tillförskaffar sig med den nya pandemilagen. Att de i slutändan kan leda till fler inskränkningar i yttrandefriheten och att man har då har lyft på en spärr för att införa flera nya lagar.

– Det är väldigt farligt att ge politiker redskap att göra något som då inte har någon som helst precision. Jag håller helt med Johan Carlson, jag kan inte tänka mig att de skulle påverka någonting om du skulle stänga nordstan i Göteborg och några gallerior här och där. Jag har otroligt svårt att tänka mig det.

Agnes Wold syftar på fredagens intervju i SVT där Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, sa att det finns en övertro till att nedstängningar har en avgörande effekt på smittspridningen.

– Att tro att man kan stänga ner affärer och få stor effekt på smittspridningen, där tror jag man misstar sig, sa han till SVT.

Dillner: ”Kommer se en begränsning av spridningen”

Joakim Dillner är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet. Han anser däremot att pandemilagen möjligtvis skulle kunna ha en bidragande effekt. 

– Jag skulle tro att vi kommer se en begränsning av spridningen av corona ganska snart, men vi kommer aldrig få veta om det berodde på nya smittskyddsåtgärderna, vaccineringen eller kombinationen av de båda.

PANDEMILAGEN: DETTA GÄLLER FRÅN OCH MED I DAG

I dag (10 januari) börjar den nya pandemilagen gälla. Då införs bindande regler mot en rad verksamheter, som nu åläggs med krav att begränsa antalet besökare.


Verksamheterna som påverkas är:

Handelsplatser, som butiker och varuhus

Sportanläggningar, som gym och badhus

Uthyrningsverksamheter i anknytning till sportverksamhet


Verksamheterna måste sätta en maxgräns för antalet personer som får visas i lokalen. Varje person ska minst ha 10 kvadratmeter att disponera.


Från och med söndagen införs även en maxgräns för privata samlingsplatser på åtta personer. Detta gäller för: 

Festlokaler

Föreningslokaler

Andra uthyrningslokaler.

M: Nödvändigt att regeringen får de här verktygen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.