I Nordstan i Göteborg var det många besökare och kunder och tätt mellan folk på Black Friday, människor vände vid ingången och enligt köpcentrets vd Ulrika Carlsson var det fler människor i Nordstan under fredagen jämfört med hur det varit generellt under hösten med en topp på eftermiddagen.
Likadant var det samma dag på Drottninggatan, ett av de främsta shoppingområdena i Stockholm.
Den fotpatrullerande polisen Anna Lindahl som höll koll på ordningen i kvarteren, blev minst sagt förvånad över myllret på gatan - trots att det finns pandemirestriktioner..
– Jag blev helt chockad, trodde inte att det var möjligt att folk ville trängas på det här viset under pandemin, berättade Anna Lindhahl för SvD som talade med henne efter att hennes bild lagts ut på Norrmalmspolisens Instagram.
Smittskyddsläkaren: ”Obegripig” trängsel
Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i region Stockholm, tyckte trängseln var ”obegriplig”, sedan hon och hennes kolleger gång på gång försökt påkalla allvaret i pandemin.
När Agnes Wold på lördagskvällen chattade med Expressen läsare fick hon också frågor om trängseln.
En av frågorna löd:
”Med tanke på dagens bild från Stockholms centrum som Expressen har uppmärksammat. Påminner inte den bilden och retoriken väldigt mycket om bilderna från stränderna i somras?”
Agnes Wold svarade:
”Håller med. Är så trött på dessa bilder som vi ska förfasa oss över. Det är ju i fikarummet, på festen och vid den trevliga familjemiddagen vi har den stora smittspridningen.”
Agnes Wold säger att risken är större om man är med vänner och bekanta.
”Det är när man är med folk man känner och umgås nära med dem, som den mesta smittspridningen sker.”
Agnes Wold: ”Tror det är väldigt liten risk”
En annan person frågade:
”Det här att det är otrolig trängsel utomhus på Drottninggatan i Stockholm. Vad tycker du om det?”
Agnes Wold svar var:
”Jag tror att det är väldigt liten risk för smitta när man är utomhus.”
Agnes Wold är däremot något undrande över en annan form av trängsel, den i kollektivtrafiken.
En person frågade i chatten om det inte var dags att införa ett maxtak för passagerare i bussar till exempel.
”Jag undrar också varför man inte sätter in mer bussar. Jag vill inte låta konspiratorisk, men jag undrar varför chefen för SL (Stockholms kollektivtrafik) tyckte man skulle ha munskyddstvång. Jag tänker att det i stället är hans jobb att se till att det finns tillräckligt många avgångar för att folk inte ska trängas. Eftersom det är färre som åker kollektivt än normalt borde det väl vara möjligt att ordna?”