Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agnes Wold går emot Anders Tegnell: Ge alla svenskar en dos

Matti Sällberg om hur och när vaccineringen ger resultat.
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen vid Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: SIMON SAMUELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker vid Karolinska institutet.
Foto: SVEN LINDWALL
I Spanien får personer som är under 55 år och har haft covid endast en dos vaccin.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Foto: HENRIK JANSSON

Flera länder har ställt om sin vaccinstrategi. 

Spanien har beslutat att de som haft covid-19 endast kommer få en vaccindos. 

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, menar att Sverige till och med skulle kunna gå längre – och bara ge en dos till hela befolkningen.  

– Det är väldigt angeläget att man får ut så mycket vaccin som möjligt så snabbt som möjligt, säger hon.

På tisdagen öppnar Tegnell dörren för en sådan förändring – men först när de äldsta är vaccinerade.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

De försenade leveranserna har påverkat vaccinutrullningen i Europa. 

I Spanien – som drabbats svårt av pandemin – fattade regeringen under fredagen beslut om att enbart ge en dos till de personer som är under 55 år och som redan haft covid-19. Orsaken är att första dosen anses ge ett tillräckligt skydd och man kan därmed få ut vaccinet till fler personer.  

Agnes Wold: ”Kommer ge ett supersvar på en spruta”

Frankrike har antagit ett liknande beslut och italienska politiker debatterar om landet ska följa efter, rapporterar Reuters

– Det går jättebra att bara ge en dos vaccin till dem som redan har haft covid. Om du redan har haft en naturlig infektion så är immunsystemet redan förberett och kommer ge ett supersvar på en spruta. Den som redan haft en infektion och tar två sprutor får onödigt mycket biverkningar, eftersom immunsvaret blir så väldigt aktiverat, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. 

Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker vid Karolinska institutet, tycker att det är ett utmärkt sätt att hantera situationen när vaccindoserna är en bristvara. 

– Det är ett bra sätt att spara på vaccindoser. Det är okänt hur effektivt skydd personerna får, men man skulle kunna anta att det ligger i krokarna kring en vanlig två dos-vaccination. Nackdelen är att man måste ta reda på vilka som haft covid-19, och det kan bli ett logistiskt problem, säger Matti Sällberg.  

Agnes Wold: ”Lite av en kapplöpning med tiden”

Agnes Wold menar att det för Sveriges del, med alla försenade vaccinleveranser, skulle kunna vara värt att fundera på att införa en strategi med en dos för hela befolkningen. 

– Ja, som det är nu kanske man skulle ge en dos till alla för att få snurr på det. Åtminstone till dem som är 70 plus. Om det nu är så att smittan ökar på grund av den brittiska mutationen B117, vilket mycket tyder på, så är det lite av en kapplöpning med tiden. Men jag antar att man sitter och räknar på det här – allt beror ju på hur mycket vaccin som kommer den närmaste månaden, säger Agnes Wold. 

I Sverige ligger beslutet om att ge två doser fast. Men statsepidemiolog Anders Tegnell öppnar för att förslaget kan bli realitet i framtiden.

– Vi bedömer inte att det kommer ha effekt på de allra äldsta, eftersom mycket tyder på att den sista sprutan är väldigt viktigt där, säger Tegnell på tisdagens pressträff.

– Det kan möjligen bli aktuellt när vi kommer till de större befolkningsgrupperna.

Han bekräftade också att det kan bli aktuellt med Astra Zenecas vaccin för personer över 65.

– Det kan finnas anledning till det, vi håller på att titta på hur man kan göra en sådan omsvängning i Sverige på ett klokt och bra sätt, säger Tegnell.

Region Stockholm väljer en egen vaccinstrategi

Däremot har Region Stockholm bestämt sig för att avvakta tills vidare med den andra dosen i fall man haft covid-19 och fått kraftiga biverkningar av den första dosen. 

Storbritannien har antagit en vaccinstrategi där man låter invånarna vänta 12 veckor mellan första och andra dosen. Detta efter att landets regering bedömt riskerna som låga för att drabbas av svår sjukdom efter att fått en första dos.  

Efter att nya studier bekräftat effektiviteten i Pfizer-Biontechs vaccin har bland annat Agnes Wold öppnat för saken på Twitter

– Det är vissa risker förenat med det. Man får inte ett fullgott skydd, men folk upplever att de är skyddade. Man kan därför få en beteendeförändring hos befolkningen alldeles för tidigt – det vill säga att folk börjar bete sig som att de är skyddade, säger Matti Sällberg. 

Kan vara en fördel med lätt eller måttlig infektion

Agnes Wold anser att ”lagom skydd” kan vara gott nog. 

– Det viktigaste är att man inte dör eller hamnar på iva. Influensavaccinet är ju halvdåligt. Det skyddar inte så bra mot sjukdomen, men det minskar dödligheten hos gamla människor om de får influensa. Det gör inget om man får en lätt eller måttlig infektion bara man slipper dö, det är samma sak med det här viruset. Det kan till och med vara en fördel, genom en infektion får du en bredare immunitet än om du får ett vaccin som bara ger immunitet mot ett av virusets flera proteiner, säger Agnes Wold. 

– Det är så många som väntar på vaccin och verkligen har en hög risk att dö om de smittas. Det är väldigt angeläget att man får ut så mycket vaccin som möjligt så snabbt som möjligt. 

Regionerna är redo att ställa om kring vaccinationen

Matti Sällberg understryker att de kliniska studier som gjorts på vaccinet baseras på användningen av två doser. 

– Skyddet man får från en dos varar ett tag, problemet är att det inte är så långvarigt. Man kan naturligtvis göra som man gjort i Storbritannien. Det är inte omöjligt att det kan funka, åtminstone mot allvarlig sjukdom och död. Sedan får vi se hur det funkar när det kommer till att trycka undan smittspridningen, säger han. 

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på Sveriges kommuner och regioner, konstaterar att vaccinrekommendationen är en fråga för Folkhälsomyndigheten, men att landets regioner är redo att ställa om vid behov. 

– Om förändringar skulle bli aktuella bör de förankras med regionerna först så att rekommendationerna blir praktiskt genomförbara, säger hon.

TV: Allt du behöver veta inför din vaccinering

Hela Sveriges vuxna befolkning ska få erbjudande om vaccin under första halvåret 2021. Så här ska det gå till.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.