När Anders Tegnell, i SVT:s ”Aktuellt”, frågades ut om skillnaderna mellan Sverige och de andra nordiska ländernas dödstal, väckte hans uttalande omedelbart kritik.
– Det finns ett antal skillnader som är väldigt uppenbara, det här är länder som är relativt glesbefolkade och har små befolkningsmängder. Små grupper av invandrare som har varit väldigt drivande i många länder. Så det finns ett antal skillnader mellan oss och de här som gör oss betydligt mer lika länderna nere i Europa, sa statsepidemiologen då.
En av de som reagerade var professorn i molekylärepidemiologi, Tove Fall, som bland annat skrev så här på Twitter:
”Att personer med utländsk bakgrund i vårt samhälle drabbats hårdare av covid-19 bör inte tolkas som att vi hade haft väsentligt lägre smitta utan dessa personer”.
Agnes Wold: ”Ber om ursäkt å Tegnells vägnar”
Anders Tegnell har senare backat från sitt uttalande, och har i Aftonbladet kallat det för ett ”olyckligt ordval”.
Nu tar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, Anders Tegnell i försvar.
När hon på lördagen chattade med Expressens läsare om corona, fick hon frågor om hans påstående i ”Aktuellt”.
”Det var ett olyckligt uttryck, 'drivande'. Klart är att invandrare från vissa områden (Irak, Syrien, Somalia) har haft betydligt mer covid och även dött mer i denna sjuka”, skrev hon.
”Att vissa invandrargrupper haft mer covid drabbar förstås i första hand dem själva och deras familjer, och jag är ganska säker på att de flesta känner medkänsla för grupper som drabbas hårdare än andra. Jag ber om ursäkt å Tegnells vägnar, jag är säker på att han inte menade det så som det kan tolkas”.
LÄS MER: Frida Sundqvists reportage: Hög smitta men färre döda bland rika: ”Inkomst avgör”
Olsen: ”De drabbades hårdast”
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar säger att Agnes Wold nog inte kan läsa Tegnells tankar, det kan inte han själv heller. Men han utvecklar ändå grundresonemanget kring det Tegnell sade.
– Det klantigt att uttrycka sig på det sättet, det är inte så att den här gruppen är orsaken till att vi har mycket corona i Sverige, säger Olsen och menar att det snarare är brist på strategi från Folkhälsomyndighetens sida.
Men Björn Olsen menar att det ändå finns en grund för det Anders Tegnells sa, i den meningen att personer ”som bor i utanförskapsområden och som inte är av svenskt ursprung” har blivit utsatta för viruset.
– De drabbades hårdast av det här från början, och blev omedvetna spridare av det också naturligtvis. Det stämmer alldeles utmärkt, visst, inget konstigt med det. Det har visat sig flera gånger att det här är ett virus som är väldigt orättvist på det sättet. Men det är inte som att de är orsaken till det. Det är tragiskt.
”Har stor befolkning från andra länder”
Det är inte första gången Anders Tegnell har fört liknande resonemang. I oktober intervjuades han till exempel av det klassiska brittiska samhällsmagasinet New Statesman:
– Pandemin började på ett annat sätt i Sverige än i våra grannländer. Vi hade tidigt en stor spridning i Stockholm, vilket var mycket mer likt spridningen man såg i London, Amsterdam, Bryssel, vilka på många sätt är mer lika Sverige än våra nordiska grannar. Stockholm och de andra städerna har stor befolkning från andra länder, vilket är viktigt, eftersom spridningen är mycket större och snabbare inom de grupperna.
Anonyma ”sakkunniga” från FHM utvecklar
Anders Tegnell har avböjt att i Expressen kommentera frågan om smitta bland personer med utländsk bakgrund. Istället har Folkhälsomyndigheten skickat ett mejl som enligt presstjänsten har skrivits av ”sakkunniga”. Där beskrivs bland annat svenskarnas resvanor under sportlovet som en källa till den stora smittspridningen.
”I Sverige bor det också betydligt fler personer med ursprung i andra länder än i våra grannländer. Det innebär att fler personer har fler internationella kontakter. Generellt är svenskarna också ett folk som reser mycket. Sammantaget innebär dessa faktorer att resandet till och från Sverige är mer omfattande än i grannländerna, vilket i sig innebär en ökad risk för att smittan ska kunna sprida sig i samhället”.
Folkhälsomyndighetens ”sakkunniga” fortsätter:
”Riskerna för att insjukna är också större bland personer som lever i en mer socioekonomiskt utsatt situation, med trångboddhet och en arbetssituation som gör det svårt att begränsa sina sociala kontakter. Här är personer med ursprung från andra länder generellt överrepresenterade”.