Agnes Wold. Foto: ROBIN ARONAgnes Wold. Foto: ROBIN ARON
Agnes Wold. Foto: ROBIN ARON
"Jag förstår att Agnes Wold aldrig skulle kalla homeopati för friskvård. Men vi har för lite kunskap för att kunna värdera så. Och det är möjligt att vi har varit för generösa. Gränsdragningar är alltid svåra", säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket. Foto: TT NYHETSBYRÅN"Jag förstår att Agnes Wold aldrig skulle kalla homeopati för friskvård. Men vi har för lite kunskap för att kunna värdera så. Och det är möjligt att vi har varit för generösa. Gränsdragningar är alltid svåra", säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket. Foto: TT NYHETSBYRÅN
"Jag förstår att Agnes Wold aldrig skulle kalla homeopati för friskvård. Men vi har för lite kunskap för att kunna värdera så. Och det är möjligt att vi har varit för generösa. Gränsdragningar är alltid svåra", säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Agnes Wold: "Är ni från vettet, Skatteverket?"

Publicerad

Drick kamomill utspätt minst tiotusen gånger i vatten och du kan få ett skattefritt bidrag på 5 000 kronor per år.

– Bidrag för kvacksalveri – är ni från vettet, Skatteverket? undrar professorn Agnes Wold, som tillsammans med Hanna Brus, enhetschef på smärtklinik, levererar hård kritik mot reglerna kring friskvårdsbidraget.

Om du motionerar, styrketränar eller bowlar, dansar, spelar tennis eller innebandy och har kostnader för detta, kan du få en skattefri ersättning för dina utlägg av arbetsgivaren. Förra veckan stod också klart att dyrare aktiviteter som golf och ridlektioner får räknas in.

Sedan tidigare är behandlingar med homeopati, reflexologi, kinesiologi och andra så kallade alternativa behandlingsmetoder godkända av Skatteverket. Detta döms ut i en krönika i Dagens Medicin av Hanna Brus, som är enhetschef på smärtkliniken vid Capio S:t Görans Sjukhus i Stockholm.

Stöd av Agnes Wold

– Jag är kritisk mot att man godkänner metoder i friskvårdande syfte som inte kan belägga några specifika effekter på hälsan. Och som framför allt bygger på idéer som kan misstas för att ha något med vetenskaplig kunskap att göra, säger hon.

Hanna Brus är kritisk mot att man godkänner metoder i friskvårdande syfte som inte kan belägga några specifika effekter på hälsan.Foto: Daniel Forsberg

– Var och en ska givetvis få tro på och köpa vad man vill – men det ska vara solklart vad som är vad. Staten ska inte bidra till begreppsförvirring kring en så oerhört viktig sak som vår hälsa, menar Hanna Brus.

Hon får stöd av Agnes Wold, professor och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. På Twitter skriver Agnes Wold: "Är ni från vettet, Skatteverket?".

https://twitter.com/AgnesWold/status/955920982274904064

– Det är bidrag för kvacksalveri och hokuspokus. Homeopati innebär att du dricker utspätt vatten. Ingen människa med medicinsk kunskap har skrivit den där listan hos Skatteverket, säger Agnes Wold.

Extrakt från växter

Till skillnad från vanliga läkemedel och naturläkemedel finns noll krav på tillverkaren av till exempel homeopatiska läkemedel att visa att medlet lindrar eller botar. I Sverige finns inte heller i lagen några krav på särskild utbildning för homeopater.

Råvarorna som används i medlen är extrakt från växter, djur och mineraler, gifter, hormoner och mikroorganismer. Extrakten måste spädas ut i vatten minst tiotusen gånger, enligt Läkemedelsverket.

 

LÄS OCKSÅ: Homeopatiska medel märks "värdelös" i USA

 

Hanna Brus menar att de här teorierna godkänns som friskvård på grund av okunskap, men också gamla regler som inte är anpassade för produkter och behandlingar som bygger på trosföreställningar. 

– Skatteverket borde kräva av lagstiftaren att dagens reglering konkretiseras eller ändras, säger hon.

"Svåra gränsdragningar"

Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket, säger att de inte gör någon forskningsbaserad bedömning av vad som kan räknas som friskvård.

– Det ska vara enklare sorts motion eller friskvård, det ska vara billigt. Om någon upplever sig må bättre och bli friskare av fotvård kan vi inte ha någon åsikt om det, säger hon.

"Det är möjligt att vi har varit för generösa. Gränsdragningar är alltid svåra", säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

– Jag förstår att Agnes Wold aldrig skulle kalla homeopati för friskvård. Men vi har för lite kunskap för att kunna värdera så. Och det är möjligt att vi har varit för generösa. Gränsdragningar är alltid svåra.

 

Så skriver Skatteverket om "kontorsmassage"

 "Skatteverket anser att det i begreppet kontorsmassage ryms olika behandlingar som är avstressande eller som syftar till att förebygga och motverka ömhet och stelhet i exempelvis axlar, armar, nacke eller rygg som kan uppkomma i samband med ensidigt arbete.

Förutom vanlig kroppsmassage kan exempelvis nämnas akupressur, akupunktur, kinesiologi, osteopati, zonterapi, rosenterapi, ljusterapi, homeopati och floating rest. Hit räknas även Feldenkraispedagogiken. Till samma kategori hör fotmassage som inte innefattar medicinsk behandling eller pedikyr."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag