Agnes Hellström:
"Är som en sekt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Agnes Hellström.

Agnes Hellström deltog själv i mobbningen av elever på riksinternatet Sigtunaskolan.

Hon har nu skrivit en bok om våldet, sexriterna och vad som händer med dem som bryter tystnaden bakom murarna på internatskolorna.

- De som är kritiska bränner sina broar, säger hon.

I sin nya bok "Att vara utan att synas" undersöker författaren och journalisten Agnes Hellström kritiken mot internatskolorna - och vad som händer när någon på insidan väljer att bryta tystnaden.

Gick på internatskola

En av skolorna hon gör nedslag i är Lundsberg. Omdömet efter intervjuer med såväl studenter som skolans rektor är skarpt.

- Lundsberg borde omedelbart fråntas rätten att vara riksinternat. För det ska vara en skola som kan erbjuda en trygg hemmiljö för barn med föräldrar någon annanstans, och det har de visat så många gånger att de inte kan.

- Det är som en sekt.

Agnes Hellström gick själv på internatet Sigtunaskolan. Skoltiden minns hon framför allt som positiv. Men i bakgrunden minns hon de elaka initieringsriterna och berättelser om våld och sexuell förnedring. Vid ett tillfälle var hon själv med och förödmjukade några förstaårsstudenter. (Läs utdraget här intill.)

"Det är jätteångestladdat"

- Det är jätteångestladdat, även om jag nu har slutit fred runt det. Det är en jättekränkning och det finns inget man kan göra för att sätta sig emot det.

Insikten att hon också formats av kulturen på skolan gjorde att hon skrev boken. Det var dags att visa upp det strukturella problemet på skolorna, menar hon:

- Lika mycket som vi elever är offer så är vi förövare.

Läs utdrag ur Agnes Hellströms bok

"De satt på var sin stol i Kvarnbrantens källare, i ögonbindlar och kalsonger"

När en av mina killkompisar frågade om jag ville skriva en porrnovell att läsa upp på Kvarnbrantens invigning, tackade jag ja utan ett ögonblicks tvekan. Jag kände mig utvald, hedrad och det pirrade härligt i kroppen. Jag satt på läxis och försökte skapa den laddade, erotiska stämning som behövdes. Jag bjöd med några yngre tjejer från Berga som skulle hjälpa till, minns det som att jag frågade dem och att de uppsluppet tackade ja. Kanske de också kände sig utvalda? Vi smög över Midgårdsängen, höll oss så långt från gatlyktornas sken som vi kunde, knackade slutligen på ett fönster och klättrade in.

De satt på var sin stol i Kvarnbrantens källare, i ögonbindlar och kalsonger. Några hade fortfarande strumporna på, så små och utsatta de var. Treorna spridda runtomkring, en dämpad stämning i rummet. Killarna hade fraktats dit, antagligen på egna ben, beordrade. De var inte fastbundna men helt stilla på stolarna. De flesta gick i ettan, men ett par var högstadieelever.

Jag höll novellen hopvikt i handen, fick en uppmuntrande klapp på axeln av kompisen som bjudit dit mig. Att ha nått fram till själva stunden tog andan ur mig, vad var min egentliga uppgift? Jag hade aldrig skrivit något liknande förr, ännu mindre läst det högt. Skulle de tycka att texten var töntig? Vi var där, att backa ur var inget alternativ.

Jag läste novellen med så stadig röst jag kunde samtidigt som Bergatjejerna jag haft med mig smekte var sin kille i ögonbindel. Målet var att de skulle få stånd och känna sig riktigt överkörda och kränkta. Och inte på alla, men på många av dem reste sig kullar i kalsongerna. Vi fnissade ofrivilligt. Kvarnbrantens treor tittade på, några smålog, andra skruvade på sig. Det var fruktansvärt pinsamt, rymde ingen uppsluppenhet alls. När akten var över tackades vi för hjälpen och smög viskande därifrån, för att inte avslöja för de nyinvigda vilka vi var.

Vi gick tysta tillbaka till Berga, över Midgårdsängen, genom den tjocka nattluften. Pratade inte mer om det. Kanske fortsatte traditionen efterföljande år då jag inte längre var kvar. Kanske pågår den ännu.

"Att vara utan att synas" av Agnes Hellström ges ut av bokförlaget Forum och finns i handeln från och med onsdag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.