Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes, 9 månader, lever sina sista dagar

Innan Agnes drabbades av en hjärntumör var hon ”glad och envis, nyfiken på världen”, berättar hennes mamma Marie Fridolfsson.
Foto: Privat
Läkarna har gett beskedet att Agnes inte kommer att vakna mer.
Foto: Privat

Agnes, nio månader, har en obotlig hjärntumör.

Hennes mamma Marie Fridolfsson bor med dottern på sjukhuset den sista tiden.

I hopp om att bidra till att andra ska slippa genomlida samma sak samlar hon in pengar till cancerforskning.

– På det sättet får Agnes möjligheten att lämna ett avtryck efter sig trots att världen aldrig gett henne en ärlig chans.

Den 1 maj förra året fick den lilla familjen i Fagersta tillökning. Marie Fridolfsson, 29, och Magnus Silfver, 30, blev föräldrar för andra gången, och Hampus, 4, fick en lillasyster. 

I ett halvår fick Agnes vara frisk. I början av november var hon precis som vilken sexmånaders bebis som helst, berättar Marie Fridolfsson.

– Hon var glad och envis, nyfiken på världen, höll på att lära sig krypa och hade just lärt sig säga ”mamma”.

Då blev Agnes plötsligt väldigt trött.

– Det gick knappt att hålla henne vaken. Till slut sa magkänslan att något verkligen var på tok. 

”Det var som att världen stannade”

Familjen åkte in akut till sjukhuset i Västerås. Sjukvårdspersonalen hittade en tumör, stor som en avokado, i hennes hjärna. 

– Det var som att världen stannade. Allting gick jättefort samtidigt som det kändes som att det gick i slowmotion. Hur kan det växa en gigantisk tumör i huvudet på våran lilla bebis liksom?

Tumören täppte till gångarna där ryggmärgsvätska ska passera, vilket orsakade högt tryck i Agnes hjärna. 

Hoppet tändes

Hon kördes akut till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där fick hon ett dränage i huvudet som lättade på trycket. 

Ett par dagar senare opererade man bort ungefär 70 procent av tumören. Operationen gick bra och Agnes repade sig snabbt. Hoppet tändes, minns Marie Fridolfsson.

– Man vet ju att de flesta barn överlever sin cancersjukdom, så allt talade ju just då för att hon skulle kunna vara en av de som klarar sig.

Obotligt sjuk

Men den 23 november fick Agnes en massiv hjärnblödning. Det visade sig att hon inte kommer att överleva. Sedan dess har hon inte vaknat.

– Det ser egentligen bara ut som att hon sover. De kan inte säga någonting om hur lång tid hon har kvar. Hon får utpumpad bröstmjölk och modersmjölksersättning i sonden hon har. Hon har mediciner som är till för att hon inte ska må dåligt på något vis. 

Marie Fridolfsson bor med Agnes på sjukhuset.
Foto: Privat

Familjen har valt att vara kvar på sjukhuset.

– Jag har hittat någon form av vardag här där jag på något vis klarar av att hantera situationen och vet hur jag ska förhålla mig till den. Det kan jag inte göra någon annanstans.

Vården av Agnes har varit fantastisk, tycker Marie Fridolfsson.

– Varenda person vi har träffat har gjort precis allt de kan för att hjälpa oss och våran Agnes. Vi är alla evigt tacksamma för det. 

Insamlingen

När hon förstod att Agnes skulle dö bestämde hon sig för att försöka bidra till att andra ska slippa genomlida det som hennes familj drabbats av. Hon startade en insamling i Agnes namn på Barncancerfonden och lade upp den på sin Facebooksida. 

– Responsen från omgivningen har varit enorm. Nära och kära har varit fantastiska, och i takt med att insamlingen började sprida sig så har även allt fler främlingar börjat höra av sig. Bara snälla och stöttande ord.

”Det är roligt att se att vår lilla Agnes kan göra sådan skillnad”, säger Marie Fridolfsson om insamlingen till Barncancerfonden.
Foto: Privat

Hon hade målet att samla in 5 000 kronor. I skrivande stund är insamlingen uppe i 139 000 kronor.

– Det är roligt att se att vår lilla Agnes kan göra sådan skillnad. På det sättet får Agnes möjligheten att lämna ett avtryck efter sig trots att världen aldrig gett henne en ärlig chans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.