Det har gått snart tolv år sedan asylsökande Ahmed Agiza fördes från sitt hem i Karlstad till Egypten under kritiserade former.
Det har gått snart tolv år sedan asylsökande Ahmed Agiza fördes från sitt hem i Karlstad till Egypten under kritiserade former.

Agiza: Jag kidnappades utanför min bostad

Publicerad

Efter att Ahmed Agiza avvisades från Sverige till Egypten under hårt kritiserade former, satt han tio år i egyptiskt fängelse.

I höstas blev det klart att han nu fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Nu i helgen möttes han av jubel vid svenska Amnestys årsmöte i Sunne, skriver nwt.se.

Det har gått snart tolv år sedan asylsökande Ahmed Agiza fördes från sitt hem i Karlstad till Egypten under kritiserade former.

I höstas fick han till slut permanent uppehållstillstånd i Sverige.

För nwt.se berättar Agiza om avvisningen, då han och Mohammed Alzery fördes från Bromma flygplats till Egypten av amerikanska CIA-agenter.

– Jag kidnappades utanför min bostad. På ett förnedrande sätt och med inslag av våld förflyttades jag till Egypten, säger han till nwt.se.

Anledningen var Säpos misstankar om att de två männen hade kopplingar till terroristorganisationen al-Qaida.

Dåvarande svenska regeringen förhandlade strax innan avvisningen fram garantier från Egypten att Agiza och Alzery skulle få en rättvis rättegång, och inte riskera att utsättas för tortyr eller dömas till döden.

Tortyrliknande behandling

Men trots överenskommelsen ska Agiza fått utstå tortyrliknande behandling i fängelset i Egypten.

– Jag fick utstå elchocker och misshandel. De band mina händer och fötter och hängde naken upp mig som ett slaktat djur. De hotade att döda mig och de hotade att utsätta mig och min familj för sexuella övergrepp, berättar Ahmed Agiza för NWT.

I lördags framträdde han vid svenska Amnestys årsmöte i Sunne, inför ungefär 150 medlemmar.

Han tackade organisationen för deras stöd och försvar fram till dess att han kunde återförenas med familjen i Sverige.

2008 kritiserade Amnesty Sveriges hantering av avvisningen i en rapport, och konstaterade då att Sverige inte gjort tillräckligt för Egyptensvenskarna.

Då krävde man en "fullständig och opartisk utredning kring vad som hände på Bromma och ställer både svenska och utländska agenter som kan ha begått brott i samband med avvisningen inför rätta."

Man krävde också ersättning för att Agizas och Alzerys mänksliga rättigheter kränkts.

Sverige fick också kritik av Europarådet.

Återförenades med hustrun

2011 frigavs Ahmed Agiza, och senare samma år återförenades han med hustrun Hanan i Sverige.

– Jag försöker ta dag för dag. Jag har inga drömmar eller mål. Jag känner mig lite förvirrad. Tiden i fängelset har förändrat livet på många sätt och det går inte att komma tillbaka till det som var innan, säger Ahmed Agiza om livet i friheten, till NWT.

Då det blivit klart att Agiza fått uppehållstillstånd i höstas berättade han för Expressens Kassem Hamadé om känslorna, i den första intervjun någonsin sedan beskedet.

– Rättvisan har segrat. Jag lyfter hatten för det svenska folket som är ett fredligt folk som tror på rättvisan, sa Ahmed Agiza då.

– Jag är ett av offren för konsekvenserna för 11 september. Jag hade inget med det att göra, sade Ahmed Agiza till Expressen.se:s Kassem Hamadé om misstankarna som ledde till avvisningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag