Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Agiza: Jag kidnappades utanför min bostad

Det har gått snart tolv år sedan asylsökande Ahmed Agiza fördes från sitt hem i Karlstad till Egypten under kritiserade former.

Efter att Ahmed Agiza avvisades från Sverige till Egypten under hårt kritiserade former, satt han tio år i egyptiskt fängelse.

I höstas blev det klart att han nu fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Nu i helgen möttes han av jubel vid svenska Amnestys årsmöte i Sunne, skriver nwt.se.

Det har gått snart tolv år sedan asylsökande Ahmed Agiza fördes från sitt hem i Karlstad till Egypten under kritiserade former.

I höstas fick han till slut permanent uppehållstillstånd i Sverige.

För nwt.se berättar Agiza om avvisningen, då han och Mohammed Alzery fördes från Bromma flygplats till Egypten av amerikanska CIA-agenter.

– Jag kidnappades utanför min bostad. På ett förnedrande sätt och med inslag av våld förflyttades jag till Egypten, säger han till nwt.se.

Anledningen var Säpos misstankar om att de två männen hade kopplingar till terroristorganisationen al-Qaida.

Dåvarande svenska regeringen förhandlade strax innan avvisningen fram garantier från Egypten att Agiza och Alzery skulle få en rättvis rättegång, och inte riskera att utsättas för tortyr eller dömas till döden.

Tortyrliknande behandling

Men trots överenskommelsen ska Agiza fått utstå tortyrliknande behandling i fängelset i Egypten.

– Jag fick utstå elchocker och misshandel. De band mina händer och fötter och hängde naken upp mig som ett slaktat djur. De hotade att döda mig och de hotade att utsätta mig och min familj för sexuella övergrepp, berättar Ahmed Agiza för NWT.

I lördags framträdde han vid svenska Amnestys årsmöte i Sunne, inför ungefär 150 medlemmar.

Han tackade organisationen för deras stöd och försvar fram till dess att han kunde återförenas med familjen i Sverige.

2008 kritiserade Amnesty Sveriges hantering av avvisningen i en rapport, och konstaterade då att Sverige inte gjort tillräckligt för Egyptensvenskarna.

Då krävde man en "fullständig och opartisk utredning kring vad som hände på Bromma och ställer både svenska och utländska agenter som kan ha begått brott i samband med avvisningen inför rätta."

Man krävde också ersättning för att Agizas och Alzerys mänksliga rättigheter kränkts.

Sverige fick också kritik av Europarådet.

Återförenades med hustrun

2011 frigavs Ahmed Agiza, och senare samma år återförenades han med hustrun Hanan i Sverige.

– Jag försöker ta dag för dag. Jag har inga drömmar eller mål. Jag känner mig lite förvirrad. Tiden i fängelset har förändrat livet på många sätt och det går inte att komma tillbaka till det som var innan, säger Ahmed Agiza om livet i friheten, till NWT.

Då det blivit klart att Agiza fått uppehållstillstånd i höstas berättade han för Expressens Kassem Hamadé om känslorna, i den första intervjun någonsin sedan beskedet.

– Rättvisan har segrat. Jag lyfter hatten för det svenska folket som är ett fredligt folk som tror på rättvisan, sa Ahmed Agiza då.

– Jag är ett av offren för konsekvenserna för 11 september. Jag hade inget med det att göra, sade Ahmed Agiza till Expressen.se:s Kassem Hamadé om misstankarna som ledde till avvisningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!