Emmanuel Macron kan glädjas åt de sista opinionsmätningarna inför valet på söndag. Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅNEmmanuel Macron kan glädjas åt de sista opinionsmätningarna inför valet på söndag. Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN

Emmanuel Macron kan glädjas åt de sista opinionsmätningarna inför valet på söndag.

 Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Ian Lansgsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: Ian Lansgsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Ian Lansgsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Ian Lansgsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: Ian Lansgsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Ian Lansgsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kampanjstopp för presidentkandidaterna

Publicerad

De har slutspurtat fram till mållinjen.

Nu råder kampanjstopp för presidentkandidaterna Marine Le Pen och Emmanuel Macron inför valdagen.

Samtidigt visar de sista opinionsundersökningarna att mittenliberalen Macron utökar sitt försprång.

Det har varit intensiva dagar för presidentkandidaterna mittenliberalen Emmanuel Macron och högerpopulisten Marine Le Pen - och båda två fortsatte sitt kampanjarbete ända fram till klockan åtta på fredagskvällen. Därefter är det inte tillåtet att fortsätta försöka påverka väljarna.

På samma sätt får inga opinionsundersökningar presenteras efter klockan 20 på fredagskvällen fram till att vallokalerna stänger på söndagskvällen.

Men de sista siffrorna som offentliggjordes tyder på att Emmanuel Macron fortsätter utöka sitt försprång till rivalen.

Han leder nu med 62 procent av väljarrösterna mot 38 procent för Marine Le Pen enligt en valundersökning från Elabe som är gjord på uppdrag av BFMTV och tidningen L'Express.

Ipsos Sopra-Steria undersökning, gjord i samarbete med France Télévisions och Radio France visar en ledning för Emmanuel Macron med 61,5 procent av rösterna jämfört med 38,5 procent för Marine Le Pen.

Innan onsdagens tv-debatt - då Nationella frontens ledare gjorde upprepade aggressiva angrepp mot Macron - hade Le Pen stöd av 41 procent av väljarna.

De sjunkande siffrorna är inte den enda motgången för Marine Le Pen.

När hon katedralen i Reims i norra Frankrike vid lunchtid på fredagen möttes hon för andra dagen i rad av äggkastande demonstranter från olika grupper på vänstersidan.

Folkmassan bar plakat med protester mot det högerpopulistiska partiet och skanderade slagord mot dess ledare.

– F som i fascist, N som i nazist, ropade demonstranterna enligt Le Figaro.

Utökat försprång för Macron

Trots protesterna gjorde Marine Le Pen, som hade sällskap av sin tilltänkta premiärminister Nicolas Dupont-Aignan, ett besök inne i den välkända katedralen - men kunde däremot inte lämna byggnaden på samma sätt som hon anlänt på grund av demonstranterna som blockerade ingången.

Hon tvingades i stället ta sig ut genom en bakdörr på grund av de hetsiga demonstrationerna utanför kyrkan.

 

 

 

 

Marine Le Pen anklagade under fredagseftermiddagen sin motkandidat Emmanuel Macron och hans anhängare i rörelsen En Marche! för att ligga bakom våldsamheterna.

"Anhängare till herr Macron agerar våldsamt överallt, till och med vid katedralen i Reims - en symbolisk och helig plats. Ingen värdighet." skriver hon på Twitter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag