Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Agenten" tillhör Läkare utan gränser

Den man som pekas ut som en svensk Säpo-agent på en islamistisk Facebooksida arbetar för Läkare utan gränser.

Han befinner sig nu i säkerhet utanför Syriens gränser.

Det bekräftar Malin Lager, pressinformatör på Läkare utan gränser i Stockholm, för Expressen.

Bilden på mannen spreds i går på en Facebooksida som tillhör den jihadistiska gruppen "Svenska mujahideen Fi Ash-Shaam".

Bilden visade den blonde mannen klädd i en t-tröja och khakibyxor sittande i en fåtölj.

Organisationen utlovade att "Mer info kommer inom kort", men ännu i förmiddags hade ingen ny information lagts ut på sidan.

Läkare utan gränser

Expressen.se kan nu avslöja att mannen i verkligheten inte tycks ha någon koppling till den svenska säkerhetspolisen, som påståtts.

Läkare utan gränsers pressinformatör Malin Lager bekräftar att mannen på bilden visar en av Läkare utan gränsers anställda i Syrien.

– Det vi kan säga är att mannen på bilden är en fältarbetare, en logistiker, som arbetar för Läkare utan gränser i Syrien. Han befinner sig just nu i säkerhet med resten av sitt team utanför Syrien.

Malin Lager vill inte kommentera huruvida mannen varit gripen och om han anklagats för att vara Säpo-agent som påstås på den jihadistiska hemsidan.

– Han är i säkerhet med sitt team nu, det är den information jag har fått, säger Malin Lager.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.