"Ägarna vill bara hävda sig själva"

Publicerad
Uppdaterad
Flera människor har de senaste åren attackerats - i vissa fall även dödats - av kamphundar.
- En del ägare har kamphundar bara för att hävda sig själva, säger Leif Carlsson, hundförare vid polisen i Göteborg.
Ulf Lundell attackerades av en pitbull när han promenerade i en nationalpark. Tv-journalisten Pelle Thörnberg blev biten av en kamphund när han joggade vid Farsta friluftsbad. Det första hugget slet upp ett köttsår i armen, nästa hugg rev upp kinden. De senaste åren har det hänt ett antal incidenter där olika hundraser till och med orsakat människors död. Leif Carlsson säger: - Några ägare har bussat dem på andra människors sällskapsdjur. Det är ofta då som människor skadas. Inte hundens fel Enligt Leif Carlsson har pitbullen fått ta mycket orättvis kritik - på grund av ägarna: - Hunden är väldigt muskulös. Det är ingen ras som jag hade rekommenderat till någon som inte är van vid hundar. Den som blir attackerad av en lös hund bör stå still. - Även om hunden inte hade för avsikt att bita så utlöser det en jaktinstinkt om du springer, säger Leif Carlsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag