Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aftonbladet inleder internutredning mot våldtäktsanklagad journalist

Sofia Olsson Olsén, publisher på Aftonbladet.
Foto: MAGNUS WENNMAN/Aftonbladet

En kvinnlig medieprofil har anklagat en medarbetare på Aftonbladet för att ha våldtagit henne 2006. 

Anklagelserna utreddes av polis 2012, men förundersökningen lades ner av åklagare. 

I dagarna har fallet uppmärksammats på sociala medier.

Aftonbladet inleder nu en internutredning mot medarbetaren, enligt källor till Resumé.

En kvinnlig medieprofil har anklagat en medarbetare på Aftonbladet för att ha begått våldtäkt mot henne. Våldtäkten ska ha skett 2006.

Tidigare har anklagelserna framförts anonymt - då rapporterade Expressen om händelsen - men i går valde hon att gå ut med namn på den anklagade i sociala medier. 

2012 utredde polisen anklagelserna och förundersökningen lades ner. 

"Det finns inte längre anledning att fullfölja undersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt" skrev åklagaren i beslutet om att lägga ned förundersökningen.

Flera medier, bland dessa Expressen, rapporterade om det då. 

Sofia Olsson Olsén skriver på Facebook

Den kvinnliga medieprofilen säger att det dels är beroende på Weinsteinskandalen hon nu offentliggör namnet på den person hon polisanmält och dels vill medverka till att visa att det handlar om toppen av ett isberg.

Hon hävdar att mannens ombud ringt och talat med hennes arbetsgivare om anmälan och då påstått att kvinnan ljuger.

På Facebook skriver Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén: 

"Det är polisen som utreder, åklagarna som åtalar och domstolarna som dömer. Det är viktiga principer i en rättsstat. Lika viktiga principer som jämlikhet, jämställdhet och ett samhälle fritt från sexuella trakasserier. Det är något jag personligen har kämpat för under hela mitt yrkesliv och som jag brinner för nu och i framtiden." 

Hon har även skrivit detta på Aftonbladets sajt.


LÄS ÄVEN: Fyra av fem svenska kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier


Aftonbladet inleder internutredning mot medarbetaren

Expressen har varit i kontakt med Sofia Olsson Olsén, men hon har avböjt att kommentera ytterligare. 

– När det gäller namnpubliceringar måste det bedömas från fall till fall. Effekterna av en namnpublicering kan bli stora och förödande, säger Olsson Olsén i Aftonbladet Morgon på onsdagen.

Aftonbladet startar nu en internutredning mot den våldtäktsanklagade medarbetaren, enligt källor till Resumé.

"Det är många uppgifter och anklagelser som cirkulerar just nu. Vi tar naturligtvis allt på största allvar. Vi hanterar det här som ett personalärende och utreder dessa uppgifter inom ramen för det", skriver Olsson Olsén i ett sms till tidningen.

Till Expressen skriver hon:

”Jag har inget i övrigt att tillägga. Hur vi hanterar personalärenden är inget jag kommunicerar externt.”

Den utpekade har inte direkt kommenterat anklagelserna, men i ett Facebookinlägg delar han publisherns uttalande under rubriken: "Publisher Sofia om förtal på internet".


LÄS MER: Förtal i sociala medier – det här säger lagen


Pressombudsmannen: Därför namnges inte personerna

Ola Sigvardsson, allmänhetens pressombudsman, berättar för Baaam om varför medier inte namnger anklagade personer som hängts ut på social medier.

– För att det i det här fallet finns ett antal saker att ta hänsyn till och det räcker inte med att det är två trovärdiga källor som säger det. Det krävs ett starkt bevisläge och ett starkt allmänintresse för att en namnpublicering ska vara försvarbar, säger han till sajten och fortsätter:

– Och tänk på att en misstänkt person i lagens mening är oskyldig fram till en fällande dom. När det kommer till någon som mördat någon brukar media generellt vänta tills dess att en åklagare väckt åtal och därmed lagt fram en förundersökning. Då kan journalisterna själva kan läsa och bedöma bevisläget. Och kanske namnger man inte ens då.

Här kan du läsa mer om de pressetiska regler medier förhåller sig till.

Expressen har genom telefon och sms sökt Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén och stabschef Magnus Ringman för att fråga om internutredningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.