Afrikakommission: Frige Dawit Isaak

Publicerad

Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter (ACHPR) kräver att den svenske journalisten Dawit Isaak friges från fängelset i Eritrea.

Isaak får nu Unescos pressfrihetspris.

– Det innebär tryck, det innebär internationell uppmärksamhet, säger Björn Tunbäck, ledamot i organisationen Reportrar utan gränser, till SR Ekot.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit i fängelse i Eritrea sedan 2002. Han har tillbringat 15 år av sitt liv inlåst utan vare sig åtal eller dom.

Redan i september 2001 greps han då han jobbade för en tidning i Eritrea och tillsammans med honom greps ett antal journalistkollegor som också uttryckt kritik mot Eritrea. För det har Dawit Isaak betalat ett högt pris.

Afrikanska kommissionen kräver att Isaak friges

Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter (ACHPR) försöker pressa Eritrea genom att fördöma fängslandet av Dawit Isaak.

Att han nu har fått FN-organet Unescos pressfrihetspris ökar ytterligare trycket på Eritrea att frige Isaak, tror Björn Tunbäck, ledamot i Reportrar utan gränser.

Får pressfrihetspris av Unesco

– Det innebär att också hans medfångars situation kommer i ljuset, för Eritrea är ett av de värsta länderna på jorden när det gäller pressfrihet. Det finns inga fria tidningar. De har spärrat in massor av journalister och andra människor så de förtjänar mer av vår uppmärksamhet. Det är inte så stora men är väldigt brutala mot sin befolkning, säger Tunbäck till Ekot i Sveriges Radio.

ACHPR kräver också att Dawit Isaak ska få träffa sin familj och sin advokat och att han ska få skadestånd för allt sitt lidande under tiden i fängelse.

Hans familj bor i Göteborg. Dottern Betlehem är i dag 23 år och har inte sett sin pappa Dawit sedan hon var åtta år.

– Jag hoppas han kommer hem. Jag tänker att varje dag är en dag närmare hans frihet. Det är det jag hoppas på mest av allt, säger hon till SR Ekot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag