Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Afrikakommission: Frige Dawit Isaak

Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter (ACHPR) kräver att den svenske journalisten Dawit Isaak friges från fängelset i Eritrea.

Isaak får nu Unescos pressfrihetspris.

– Det innebär tryck, det innebär internationell uppmärksamhet, säger Björn Tunbäck, ledamot i organisationen Reportrar utan gränser, till SR Ekot.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit i fängelse i Eritrea sedan 2002. Han har tillbringat 15 år av sitt liv inlåst utan vare sig åtal eller dom.

Redan i september 2001 greps han då han jobbade för en tidning i Eritrea och tillsammans med honom greps ett antal journalistkollegor som också uttryckt kritik mot Eritrea. För det har Dawit Isaak betalat ett högt pris.

Afrikanska kommissionen kräver att Isaak friges

Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter (ACHPR) försöker pressa Eritrea genom att fördöma fängslandet av Dawit Isaak.

Att han nu har fått FN-organet Unescos pressfrihetspris ökar ytterligare trycket på Eritrea att frige Isaak, tror Björn Tunbäck, ledamot i Reportrar utan gränser.

Får pressfrihetspris av Unesco

– Det innebär att också hans medfångars situation kommer i ljuset, för Eritrea är ett av de värsta länderna på jorden när det gäller pressfrihet. Det finns inga fria tidningar. De har spärrat in massor av journalister och andra människor så de förtjänar mer av vår uppmärksamhet. Det är inte så stora men är väldigt brutala mot sin befolkning, säger Tunbäck till Ekot i Sveriges Radio.

ACHPR kräver också att Dawit Isaak ska få träffa sin familj och sin advokat och att han ska få skadestånd för allt sitt lidande under tiden i fängelse.

Hans familj bor i Göteborg. Dottern Betlehem är i dag 23 år och har inte sett sin pappa Dawit sedan hon var åtta år.

– Jag hoppas han kommer hem. Jag tänker att varje dag är en dag närmare hans frihet. Det är det jag hoppas på mest av allt, säger hon till SR Ekot.