Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Afrika börjar höras på ett annat sätt"

Anders Borg.
Foto: Cornelia Nordström

Lagos. Dagen han slutar som finansminister blir en av hans bästa.

Så sade Anders Borg förut - nu vill han fortsätta en mandatperiod till.

Vad har förändrats?

- Man vänjer sig vid det mesta, säger Anders Borg.

Möten på dagarna, flyg på kvällarna, några timmars sömn om nätterna. Anders Borg ser ut precis som vanligt, möjligtvis är håret något yvigare när han tittar ut genom fönstret på bussen.

- Alla de vackra färgerna man ser på kvinnorna här. På tio års sikt kommer det att se ut så i hela Europa. Hemma är det ju bara svart överallt, det är så avmätta färger hos oss. När våra barn växer upp är det en och en halv till två miljarder människor i Afrika, och vi är fortfarande 500 miljoner. Det är klart att de kommer att vara oerhört normsättande för både mode och smaker.

- Europa kommer bli bättre, mer multikulturellt, fortsätter han.

- Man börjar se det i popmusik och annat att Afrika börjar höras på ett helt annat sätt. Men jag tror att när vi verkligen har sett utvecklingen är när vi har afrikanska snabbmatskedjor i Stockholm.

På tre dagar har Anders Borg varit i tre afrikanska städer och mött ministrar, centralbankschefer och näringstoppar.

- Jag tycker nog att jag har vant mig vid den här livssituationen. Sedan är det klart att den har med sig uppoffringar. Jag är borta för mycket. Men det är en avvägning, säger han.

Vad är det som gör det värt?

- Det kanske låter fyrkantigt men det här med att ta ansvar för Sverige tycker jag är viktigt. Det är viktigt att pressa ner arbetslösheten och försöka skydda Sverige i en svår omgivning, och det tycker jag att jag bör försöka ta ansvar för att göra.

Åker vidare till Kapstaden

Vi sitter i en skakig buss som bränner fram på Lagos gator på väg mot flygplatsen och regeringsplanet. Anders Borg och regeringskollegan Gunilla Carlsson ska vidare till Kapstaden.

Du har suttit i regeringen sedan 2006 och haft det här schemat, det måste ha blivit mycket tid borta från barnen.

- Ja, och även innan dess under de åren på Moderaterna var det väldigt mycket arbete, så är det ju. Man får prioritera när man inte arbetar, att sätta familjen först. Det försöker jag göra.

Anders Borg jobbar i Stockholm under veckorna, bor i Katrineholm och reser världen runt.

- Det är klart att det sätter press på vårt familjeliv. Jag umgås så mycket jag kan med barnen när jag är ledig. Jag tycker på det sättet att jag har ett väldigt bra familjeliv. Jag tycker nog att vi har en bra kontakt.

Vad gör ni tillsammans?

- Vi sitter och pluggar matte på helgerna, vi läser historia och pratar om saker. Jag tycker att det är kul med matte och kul att diskutera med dem om historia. Vi läser väldigt mycket läxor.

Och det tycker de är lika kul?

- Jag hoppas det, jag tycker att det är väldigt roligt, säger han och skrattar högt.

- Men jag tror att kunskap är roligt, sen kan man ju anstränga sig för att göra det roligt också för sina barn.

Pratar du med Fredrik Reinfeldt om hur papparollen påverkas av politiken?

- Det händer, men jag skulle nog säga att jag pratar mer med min hustru och mina barn. Men jag pratar mycket mindre om svensk ekonomi med dem än vad jag gör med Fredrik.

"Inga politiska ambitioner"

Du har tidigare beskrivit finansministerjobbet som något du gör av plikt, utan direkt lust, och att du ser fram emot när du får sluta. Nu vill du sitta kvar, varför?

- Jag tror att det är bra att man skapar sig ett kunnande och ett kontaktnät, man fungerar bättre med åren. Jag känner nog att jag har vant mig vid det här, man vänjer sig vid det mesta. Och det är ett utmanande jobb som är intressant. Jag känner fortfarande att vi har mycket kvar att göra kring svensk ekonomi med arbetslösheten till exempel.

Men om ni förlorar valet 2014 är det adjö?

- Jag har inga politiska ambitioner, jag tänker inte kandidera till riksdagen om vi förlorar valet. Min politiska roll är att vara finansminister.

Vad är det med den makten som tilltalar dig?

- Jag tycker mer att det handlar om att ta ansvar. Vi förhandlar om saker i en koalitionsregering, jag jobbar väldigt nära Fredrik Reinfeldt och partiledarna för att få fram en ekonomisk politik. Det är en känsla av ansvar och samarbete.

Vad behöver Sverige för finanspolitiska åtgärder i en tid när Europa uppenbarligen inte mår bra och ECB just sänkte styrräntan?

- Vi behöver en lite mer expansiv politik. Givet att vi har relativt låg skuldsättning och hög arbetslöshet tycker jag att vi främst ska försöka göra åtgärder för att pressa tillbaka arbetslösheten.

Vilka utgifter kan du tänka dig?

- I förra budgeten höjde vi stödet till lärlingsutbildningar, vi får mer undervisningstid i de första tre årskullarna nu i matematik vid halvårsskiftet, vi har satsat på vidareutbildning av lärare. Den typen av åtgärder vill jag gärna återkomma med. Det vore väldigt bra om vi i höstens budget kan ha utbildning som en central prioritering.

Om ni vill satsa på utbildning varför drar ni då ner på 10 000 högskoleplatser?

- Vi har fler studenter än 2006, men det är inte i första hand högskolestudenter som är långtidsarbetslösa. Det är unga människor som inte har gymnasieexamen eller tillräcklig utbildning.

Hög arbetslöshet kommande år

Du är beredd att göra en hel del åtgärder, är du beredd att slopa överskottsmålet innan valet 2014?

- Nej vi ska ha det kvar. Man kan naturligtvis se att det finns fördelar med länder som har låg skuldsättning, men ska vi kunna agera i nästa lågkonjunktur som kommer om sex, sju eller åtta år, då måste vi vara tillbaka på överskott. Annars har vi tömt ladorna och då har vi inga muskler kvar i det läget.

Men ni töjer ju på målet redan nu.

- Vi uppfyller överskottsmålet i den mening att vi har alltid sagt att när det är svag tillväxt och hög arbetslöshet ligger vi under en procent, sedan när arbetslösheten har kommit ner ligger vi över en procent. Det kommer att bli hög arbetslöshet 2013, 2014 och även 2015. Då tycker jag att det är rimligt att man snarare fokuserar på att stötta ekonomin.

Är du orolig för att den sänkta bolagsskatten kommer att leda till ett "race to the bottom" när andra länder följer efter?

- I världsekonomin är Norden en ekonomisk enhet. Ju bättre miljö vi har i Norden för investeringar desto bättre för oss. Ur mitt perspektiv är det en fördel att de sänker skattesatserna.

Tror på sina kolleger

Ni brukar säga att oppositionen inte har något regeringsalternativ. I Demoskops senaste mätning hamnar Centern och Kristdemokraterna ännu en gång under riksdagsspärren. Hur länge håller den retoriken?

- Jag är övertygad om att när vi väl kommer till riksdagsvalet kommer Annie Lööf och Göran Hägglund göra en riktigt bra valrörelse. Jag är säker på att de kommer in i riksdagen.

Hur långt är ni beredda att gå för att hindra att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll efter valet?

- SD har ju inte haft något stort inflytande under den här mandatperioden. Vi har valt att samarbeta om till exempel flyktingfrågorna med MP och i en del andra frågor med S. Jag kan inte se att ett högerpopulistiskt parti kan vara en del av en ansvarsfull diskussion om en väl fungerande ekonomisk politik. Det är bra om vi i första hand kan samarbeta i alliansen och behöver vi så tycker jag att S och MP är bäst att samarbeta med, även om vi ibland även kan göra det med Vänsterpartiet också.

Slutligen, om ni vinner valet, ryker hästsvansen då?

- Det återstår att se, jag hade tänkt behålla den så länge jag kan innan det blir pinsamt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.