Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Afghansk ungdom utvisas trots gymnasielagen

Migrationsverket nekade ungdomen uppehållstillstånd. Han sökte då uppehållstillstånd med stöd av gymnasielagen och överklagade beslutet till Migrationsdomstolen och Migrationsdomstolen, som också nekade honom uppehållstillstånd.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
2017 demonstrerade hundratals afghanska ungdomar på Medborgarplatsen i Stockholm.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

En ungdom från Afghanistan ska utvisas till hemlandet trots att han omfattas av gymnasielagen – enligt vägledande beslut från Migrationsöverdomstolen.

Orsaken är att bötesbrottsligheten han dömts för anses väga tyngre än hans skyddsbehov. 

– Om det finns prejudicerande domar som anses göra det lättare att visa ut folk för sådana här saker så kommer det säkert att påverka, säger Nils Pålbrant, rådman som är specialiserad på ungdomsmål och brottmål.

Under torsdagen meddelade Migrationsöverdomstolen en prejudicerande dom kring de ungdomar, cirka 7 500 stycken, som omfattas av gymnasielagen och sökt uppehållstillstånd med stöd av den. 

En ungdom som omfattas av gymnasielagen, som trädde i kraft i juli 2018, vägras nämligen uppehållstillstånd och ska utvisas till hemlandet Afghanistan. 

Detta på grund av att han i maj förra året dömdes av Malmö tingsrätt för en rad brott som ägde rum i november 2017. Två fall av våldsamt motstånd, olovlig körning, drograttfylleri och ringa narkotikabrott.  

Staffet stannade vid böter på grund av ungdomens uppgivna ålder. 

– Bötesbrott brukar normalt inte leda till utvisning, säger Nils Pålbrant, rådman är specialiserad på ungdomsmål och brottmål vid Uppsala tingsrätt. 

Gymnasielagen

Gymnasielagen berör en grupp om cirka 7 500 unga människor som fått avslag på sina asylansökningar men som genom lagen får stanna i Sverige medan de bedriver gymnasiestudier.

Om de inom ett halvår efter att studierna avslutats hittat ett jobb i Sverige får de permanent uppehållstillstånd. 

Rådmannen tror att beslutet kan få effekter

Det är just den frågan som gör Migrationsöverdomstolens vägledande beslut speciellt. I förarbetena till gymnasielagen står nämligen att det normalt bör krävas ett fängelsestraff av inte alltför kort varaktighet för ett neka någon uppehållstillstånd med stöd av gymnasielagen. 

Nils Pålbrant betonat att han inte är specialiserad inom migrationsrätt – han är dock specialiserad inom just ungdomsmål och brottmål, och kan som rådman få hantera det nya prejudikatet i praktiken.

– Om det finns prejudicerande domar som anses göra det lättare att visa ut folk för sådana här saker så kommer det säkert att påverka, givetvis, säger han. 

Ungdomen uppgav sig ha flytt från koranskola

Den berörda ungdomen ansökte om asyl i Sverige 2015. Han uppgav att han flytt från en koranskola i Pakistan och därför var hotad av talibanrörelsen i Afghanistan.

Migrationsverket avslog hans ansökan eftersom de ansåg att ungdomen inte kunnat visa att han var underårig. De ansåg att det var sannolikt att han var flykting från sin hemprovins, men att en internflykt till huvudstaden Kabul hade varit rimlig.

Ungdomen överklagade beslutet till Migrationsdomstolen och ansökte samtidigt om uppehållstillstånd genom gymnasielagen. 

Domstolarna: Skälen för utvisning väger tyngre än de emot

Migrationsdomstolen gav i mars avslag till uppehållstillstånd, trots att ungdomen fyllde kriterierna för att att omfattas av gymnasielagen. Migrationsdomstolen ansåg nämligen att det inte fanns skyddsskäl eller synnerligen ömmande omständigheter i fallet.

De ansåg att brottsligheten han dömts för vägde tyngre och tolkade lagen som att det inte i samtliga fall behövs ett fängelsestraff för att neka uppehållstillstånd.

Detta eftersom det även finns en skrivelse i förarbetet om att skälen som talar för ett uppehållstillstånd ska vägas mot skälen som talar emot.

Migrationsöverdomstolen instämmer i bedömningen och avslår ungdomens överklagan. De slår fast att det inte strider mot svenskt konventionsåtagande att utvisa honom till Afghanistan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.