Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Afghanistans uppbyggnad har kostat USA 1,2 biljoner

USA:s president talade efter beskedet att sista trupperna lämnat.
Afghanistan i ruiner.
Foto: AMIR SHAH / AP TT NYHETSBYRÅN
Talibanerna firar att de amerikanska styrkorna har lämnat Kandahar.
Foto: STRINGER / EPA / TT / TT NYHETSBYRÅN
John F Sopko chef för den amerikanska myndigheten SIGAR (Special Inspector General for Afghan Reconstruction)
Foto: SIGAR
De afghanska felaktiga uniformerna som USA köpte.
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter 20 år av krig så dras alla amerikanska trupper tillbaka. Lördagen den 11 september lämnar USA slutligen Afghanistan. 

Då har USA spenderat mer på det Afghanska återuppbyggandet än på Marshallplanen för Europa. 

– 30 procent av de pengarna antingen hade försvunnit genom slöseri, bedrägeri eller misskötsel säger John F Sopko i ny Netflix dokumentär.

I den nya Netflix-dokumentären ”Vändpunkten – 11 September och kriget mot terrorismen” berättar John F Sopko, chef för den amerikanska myndigheten SIGAR (Special Inspector General for Afghan Reconstruction), som ansvarar för återuppbyggandet av Afghanistan, att notan landar på 143 miljarder dollar, över 1,2 biljoner kronor.

– Vi spenderade för mycket pengar, för fort, i ett för litet land, med för lite tillsyn, säger John F Sopko i dokumentären.  

– Vi har varit 18 år i Afghanistan och vi har spenderat mer på det Afghanska återuppbyggandet än på Marshallplanen för Europa.

Marshallplanen var USA:s bidrag till återuppbyggnaden av Europa efter andra världskriget.

John F Sopko säger att han ofta får frågan: ”Hur mycket pengar har vi slösat bort?”, och det tillsattes även en grupp fick i uppgift att reda ut hur mycket som försvunnit i ”slöseri, bedrägeri eller ren dumhet”.

– Vi tittade bara på 60 - 70 miljarder. Vi kom fram till att 30 procent av de pengarna antingen hade försvunnit genom slöseri, bedrägeri eller misskötsel.

Myndigheten SIGAR är generalinspektörernas kontor och deras jobb är att överse hur pengarna till återuppbyggnad – bara återuppbyggnad – används i Afghanistan. 

– När jag kom in där var de mesta av pengarna borta, med väldigt lite tillsyn. Av de över 140 miljarder dollar hade omkring 80 procent gått till säkerhet. Att betala polislöner, anställa poliser, betala för uniformer, vapen, ammunition, sjukhusvård. 

”Totala katastrofer”

Enligt John F Sopko har ”kontrakten” gått till lokala politikerna och krigsherrar. Hans kritik är svidande och kallar flera av ”kontrakten” för katastrofala. 

– Vi hittade många kontrakt som var totala katastrofer. Jag tror att ett av de största var inköpet av militärplan till den afghanska armén. Det kallas G.222 och är ett mindre fraktplan. Vi spenderade omkring 400 miljoner dollar på det. Vi köpte dem på ett skrotlager i Italien. De var inte flygdugliga. Det var en total katastrof. Alla planen skrotades, berättar han.

Ett annat exempel är den Afghanska arméns kamouflageuniformer som beställts och betalts av den amerikanska regeringen. Där resultatet blev fel uniform för en kostnad som var 30 - 40 procent högre än för en vanlig uniform.

Den afghanska arméns uniformer ”skogsgrön”.
Foto: JALIL REZAYEE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Vi lät generalen som hade ansvar för den afghanska armén att välja utformningen av kamouflageuniformen. Han gillade en design som kallas ”Skogsgrön”, säger Sopko i dokumentären och fortsätter:

– Problemet är bara att mindre än fyra procent av Afghanistans yta består av skog. För det andra så valdes designen ur en bok som den amerikanska armén inte äger rättigheterna till. Vi fick betala extra till någon annan för rättigheterna till mönstret.

2,6 miljarder kronor dagligen

När USA nu, på lördag den 11 september, officiellt drar tillbaka sina styrkor från Afghanistan markerar det slutet på ett krig som pågått i 20 års tid. Amerikas i särklass längsta krig – och dyraste. 

Enligt projektet ”Cost of wars” från Brown University som kom i augusti i år är prislappen för insatsen i Afghanistan 20 000 miljarder kronor – 2,6 miljarder kronor, varje dag i tjugo års tid.  Och summan väntas, trots tillbakadragandet, fortsätta att öka.

Magda Gad i talibanernas Kabul: ”Gör samma som IS i Raqqa”

Målar över kvinnoansikten • Övergivna svenska ambassaden – bevakas nu av talibanerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.