Afghanistan slutar ta emot utvisade migranter

CNN-reportage visar att terrorgruppen växer sig starkare när USA lämnar landet.
Krigare som strider med regeringen mot talibanstyrkor i regionen Herat.
Foto: JALIL REZAYEE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstrationer mot utvisningar av afghaner på Medborgarplatsen 2016.
Foto: Åke Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Afghanistans regering har slutat ta emot medborgare som blivit utvisade från Sverige och övriga Europa, skriver den i ett pressmeddelande

Moderaterna uppmanar nu regeringen att frysa biståndet till landet. 

– Vi moderater har länge drivit linjen att man bör dra in biståndet till länder som vägrar ta emot sina egna medborgare, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M. 

Afghanistans beslut gäller under de närmaste tre månaderna och motiveras med terrorvåldet från talibanerna och att en tredje våg av coronapandemin härjar i landet. 

Under lördagen släppte Afghanistans departement för flyktingar och återvändande, MoRR, ett pressmeddelande där det framkommer att landet slutat ta emot medborgare som är tvångsdeporterade från EU och andra europiska länder.  

Departementet hänvisar till social oro

”Det eskalerande våldet från terroristgruppen talibanerna och spridningen av en tredje våg av covid-19 har orsakat stor ekonomisk och social oro och lett till många utmaningar för folket”, skriver myndigheten. 

https://www.facebook.com/morr.gov/posts/3035945759969646

Situationen i landet har lett till att departementet känner oro för återvändandet av afghanska migranter, skriver de, och berättar att de uttryckt dessa invändningar till värdländerna och internationella organ. 

Stoppet gäller under de kommande tre månaderna

Nu har alltså landets regering, efter samråd med departement för flyktingar och återvändande, utrikesdepartementet och departementet för nationell säkerhet, slutat ta emot sina medborgare som utvisas från Sverige och andra europeiska länder under de närmaste tre månaderna. 

”Den afghanska regeringen har officiellt uppmanat värdländerna att sluta med deporteringarna från 8 juli och framåt”, skriver departementet i pressmeddelandet. 

https://twitter.com/MoRRAfg/status/1413840797867421696

Departementet skriver att de anser deporteringarna vara ”opassande” i den nuvarande situationen då flyktingströmmarna och migrationen ökar, som följd av de ökande stridigheterna i landet. 

Regeringen uppger att informationen om Afghanistans nya beslut fortfarande är knapphändig. 

– Vi förutsätter att andra länder tar emot sina medborgare. Med den begränsade information vi har i nuläget är det oklart om det berör Sverige men justitiedepartementet följer frågan mycket noga, säger Mirjam Kontio, pressekreterare hos migrations- och justitieminister Morgan Johansson. 

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, anser att regeringen bör agera. 

– Vi behöver ha fungerande utvisningar till Afghanistan. Både av dem som fått nej på sin asylansökan och de som dömts till utvisning för brott. Vi moderater har länge drivit linjen att man bör dra in biståndet till länder som vägrar ta emot sina egna medborgare, vilket de är skyldiga att göra enligt folkrätten. Och det tycker jag att regeringen nu bör överväga, säger hon. 

Har du någon förståelse för Afghanistans argument, att det rådet upptrappade stridigheter och en tredje pandemivåg i landet? 

– Här är det Migrationsverket som gör löpande bedömningar av säkerhetsläget och om man kan utvisa till Afghanistan. Och än så länge har Migrationsverket gjort bedömningen att man kan göra det. 

Expressen har varit i kontakt med UD:s presstjänst som hänvisar till Migrationsverket. Expressen söker Migrationsverket som inte har någon pressfunktion på helger. 

Maria Malmer Stenergard: ”Inte sett några framgångar”

I slutet av maj begärde Morgan Johansson ett möte med Afghanistans ambassad efter att Expressen rapporterat om hur landet vägrade ta emot personer som utvisats till landet för att ha begått brott i Sverige, om dessa inte hade tagit ett covid-test. Vilket har fått en stor majoritet av utvisningsdömda att vägra ta testet för att slippa utvisning. 

– Nu måste vi agera så att Afghanistan tar emot sina egna medborgare, sa Morgan Johansson då till Expressen

Maria Malmer Stenergard säger att hon ibland ifrågasätter om det finns en genuin vilja hos regeringen att verkställa utvisningarna. 

 – Vi har inte sett några framgångar. Och jag har ställt skriftliga frågor om hur många utvisningar som kunnat verkställas tack vare Morgan Johanssons möte med ambassaden, men det har jag inte fått något svar på, säger Maria Malmer Stenergard. 

Expressen har även sökt Afghanistans departement för flyktingar och deporteringar för en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.