De svenska trupperna ska ha lämnat Afghanistan senast år 2013, enligt överenskommelsen mellan S, MP och V. De rödgröna vill att tillbakadragandet ska inledas redan i vår. Foto: Roger Vikström
De svenska trupperna ska ha lämnat Afghanistan senast år 2013, enligt överenskommelsen mellan S, MP och V. De rödgröna vill att tillbakadragandet ska inledas redan i vår. Foto: Roger Vikström

Afghanistan-lösning långt borta inför dagens möte

Publicerad
Uppdaterad
Statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledare Mona Sahlin möts i dag i regeringshögkvarteret Rosenbad.
Målet: En uppgörelse om Afghanistan.
Sahlin kommer till mötet för att lyssna och med budskapet att "alla ska med" - utom Sverigedemokraterna.
- Jag menar allvar, SD kommer aldrig att vara med på n å g o n t i n g, säger Sahlin till Expressen.
Vänsterpartiets röster i riksdagen ska köpas med flera formuleringar i propositionen - och genom att överenskommelsen utvidgas, kan Expressen avslöja.
Mötet mellan Reinfeldt och Sahlin äger rum i regeringshögkvarteret Rosenbad med början klockan 13.00 i dag.
Men enligt tunga S-källor talar mycket lite för att en överenskommelse nås redan i dag.
- För Sahlins del handlar det nu om att lyssna. Vi vet ju ännu inget om hur regeringens förslag ser ut, konstaterar en inflytelserik S-politiker.

"Reinfeldt är i chock"

De rödgröna anser att det är Fredrik Reinfeldt som sitter på Svarte Petter och att det är han som måste vara ödmjuk i förhandlingarna.
- Reinfeldt är i chock inför risken att behöva driva igenom Afghanistanbeslutet med stöd av Sverigedemokraterna, säger en S-politiker nära Sahlin.
Sahlins besked i dag är blir att "alla ska med" - utom SD.
Det innebär att även Vänsterpartiet ska omfattas av överenskommelsen, annars blir det ingen.
- Både regeringen och Socialdemokraterna är angelägna om att åstadkomma en bred överenskommelse, och det vet jag att även Vänsterpartiet är. Säkerhetspolitiken är viktig under lång tid framåt, konstaterar en uppgiftslämnare inom Socialdemokraterna.
Mona Sahlins plan är att föreslå skrivningar i propositionen som även Lars Ohly kan godta.
- Han ska inte behöva framstå som en förlorare på överenskommelsen. Därför är förslaget att han får igenom vissa långsiktiga formuleringar i förslaget, säger en S-politiker.
Håkan Juholt, S, ordförande för försvarsutskottet, säger till Expressen om SD:s roll:
- Jag ser inte på något sätt, inte i något sammanhang, framför mig förhandlingar, samtal, kompromisser med Sverigedemokraterna inom något område.

Hemkommen från semester

Expressen träffade i går Mona Sahlin utanför hennes kansli i riksdagen och frågade om hennes syn på SD i frågan om Afghanistan.
Hon svarade:
- Mitt besked är tydligt: Sverigedemokraterna ska i n t e vara med. Jag menar allvar: SD kommer aldrig att vara med på n å g o n t i n g.
Efter en stenhård valrörelse har Mona Sahlin nyss kommit hem från en kortsemester i Thailand.
- Jag känner mig nu avslappnad, arbetssugen.
På frågan om hon orkar med hela racet den här mandatperioden också svarar hon:
- Har jag orkat med de här åren klarar jag nästa race också, absolut!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag