Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Affärsmannen Boris Berezovskij död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Boris Berezovskij.
Foto: Mj Kim

Han har pekats ut som anstiftare till mordet på den ryske agenten Aleksandr Litvinenko - och har själv överlevt flera mordförsök.

Nu är ryske affärsmannen Boris Berezovskij död, rapporterar  BBC. 

Han hittades död i sitt hem i Surrey i Storbritannien.

Han blev 67 år gammal.

Boris Berezovskij avled "hastigt" i förmiddags, säger en familjemedlem till ryska nyhetsbyrån Interfax. Hans advokat säger sig ha blivit informerad.

– De ringde just från London. Boris Berezovskij har begått självmord. Han var en komplex person. Var det en desperat handling? Var det omöjligt att leva fattig? Jag är rädd att ingen kommer att få veta sanningen, säger Berezovskijs advokat Alexander Dobrovinskij, enligt den statliga ryska tv-kanalen Rossija 24.

Brittisk utredning

Berezovskij har figurerat i flera uppmärksammade sammanhang och har överlevt flera mordförsök. Han var känd som skarp Kreml-kritiker.

Han förlorade en rättslig tvist mot landsmannen och ägaren till fotbollsklubben Chelsea, Roman Abramovitj. De båda oligarkerna var först kompanjoner, men blev sedan osams.

Ryska myndigheter har pekat ut Berezovskij som anstiftare till mordet på den ryske agenten Aleksandr Litvinenko 2006.

En utredning pågår just nu i Storbritannien för att klarlägga omständigheterna kring mordet. Litvinenko förgiftades av radioaktivt polonium.

Berezovskij skaffade sig enorma rikedomar i omvälvningarnas Ryssland på 90-talet. Han hade nära förbindelser med dåvarande presidenten Boris Jeltsin, men föll i onåd under Vladimir Putin.

"Mycket god man"

Eftersom han fruktade för sitt liv, valde han att ta sin tillflykt till Storbritannien.

– Den senaste tiden var han i ett hemskt skick: en massa skulder, han var praktiskt taget körd, han sålde sina tavlor och annat.  Jag vet också från våra gemensamma bekanta att han bad dem om fem tusen dollar för en biljett så att han kunde flyga i väg någonstans, säger Berezovskijs advokat Alexander Dobrovinskij, enligt den statliga ryska tv-kanalen Rossija 24.

Enligt källor till brittiska medier hittades Berezovskij i badkaret i sitt hem.

– Han var en mycket nära vän och en mycket god man, mycket snäll mot mig och mot människor runt honom, säger oligarkens vän Timothy Bell till tidningen The Telegraph.

President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov säger till nyhetsbyrån Ria Novosti att Berezovskij "bett Putin om förlåtelse för begångna fel och bett om att få återvända till fosterlandet".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.