Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Steve Walsh, 53, pekas ut som superspridare – träder fram

Forskare: Viktigt att identifiera "Superspridare".
Steve Walsh, 53, pekas ut som superspridaren som smittat 11 personer med coronaviruset.
Den brittiska mannen smittades av coronaviruset under en affärsresa till Singapore.
Foto: WALLACE WOON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mannen har nu isolerats på St Thomas-sjukhuset i London.
Foto: RMV/SHUTTERSTOCK

Den brittiske affärsman som smittat minst elva personer med coronaviruset har identifierats.

Steve Walsh, 53, från Hove, nära den engelska kuststaden Brighton, är nu isolerad på ett sjukhus i London.

Walsh jobbar för ett internationellt gasanalysföretag och är engagerad i den lokala scoutrörelsen.

”Trots att jag nu är fullt återställd är mina tankar med de andra som smittats av coronaviruset,” säger Steve Walsh i ett uttalande till MailOnline. 

Scoutledaren och två-barnspappan Steve Walsh spred coronaviruset till minst 11 personer i tre länder, efter att själv ha smittats under en affärsresa till Singapore.

I ett uttalande till MailOnline tackar han den brittiska sjukvården för dess hjälp och avslöjar samtidigt att han nu blivit frisk.

”Så fort jag fick veta att jag blivit exponerad för viruset så kontaktade jag min husläkare, sjukvården och den engelska folkhälsomyndigheten”, säger Steve Walsh via St Thomas’s Hospital i London i uttalandet.

”Jag fick rådet att besöka ett isolerat rum på sjukhus, trots att jag inte visade några symptom, och efter det isolerade jag mig själv i mitt hem efter instruktioner. 

”När min diagnos bekräftades skickades jag till en isolerad avdelning på sjukhus, där jag fortfarande är kvar, och som en försiktighetsåtgärd har även min familj isolerat sig själva.”

Superspridare av coronaviruset

Det var först när en av deltagarna från gas-företagskonferensen i Singapore bekräftades bära på viruset som Steve Walsh förstod att han kunde vara smittad. 

Då hade han redan hunnit mellanlanda i Frankrike för några dagars skidsemester innan han återvände hem till Storbritannien och Hove, nära Brighton, på den engelska sydkusten.

Fem britter, varav ett barn, har sedan dess insjuknat i viruset i skidorten Les Contamines-Montjoie, och ytterligare en britt som träffat Steve Walsh i Frankrike, och sedan rest till Mallorca, har smittats.

Ytterligare tre personer har sedan smittats i Storbritannien efter att ha haft kontakt med Steve Walsh.

Flera personer som mannen varit i kontakt med har tvingats att isolera sig. Bland annat fem anställda från puben mannen besökte i Hove.

Arbetet med att spåra de människor som Steve Walsh haft kontakt med innan han började påvisa symptom pågår fortfarande och flera personer har isolerat sig.

Superspridare avgörande

En superspridare är en patient som infekterar betydligt fler människor än vanligt. I genomsnitt överför varje smittad person smittan till mellan två och tre personer, rapporterar BBC.

Superspridarna sägs vara avgörande för hur smittor sprids då de riskerar att skynda på virusutbrottet. 

Vad som avgör att en person är en så kallad superspridare kan dels ha att göra med att personen är i kontakt med många fler, eller att personen sprider mer virus från sin kropp än vad genomsnittet gör, skriver BBC.

Professorn om superspridare

”Närmaste veckorna avgörande”, säger professor Björn Olsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.