Afa tar på sig våld mot ND-politiker

Publicerad
STOCKHOLM. Antifascistisk aktion (Afa) tar på sin hemsida på sig den våldsamma attacken mot 35-årige Nationaldemokraten Vávra Suk, partisekreterare och chefredaktör för partiets tidning Nationell Idag.
Vávra Suk, chefredaktör för partiets tidning där händelsen också refereras, misshandlades i söndags eftermiddag av ett stort gäng, och fick föras till sjukhus med skallskador och sticksår i en arm. Polisen rubricerar dådet som mordförsök.
På sin hemsida beskriver Afa-Stockholm hur polisen hindrade organisationen från att attackera en Nationaldemokratisk demonstration i Stockholm.
"Därför valde vi en annan strategi. Vi attackerade utanför ND:s partilokal i Rågsved," skriver organisationen, och hävdar att vid sidan om misshandeln en bil, ljudutrustning och politiskt informationsmaterial förstördes, och att en handdator stals.

"Attackerar när det är lämpligast"

"Vi attackerar när vi anser att det är som lämpligast, vare sig det är på en fascistisk aktivitet, vid deras partilokal eller i fascisternas hem," står det vidare på hemsidan.
Enligt förundersökningsledare Mikael Wessling vid Söderortspolisen finns ännu inga konkret misstänkta för dådet, dock en mängd vittnen, eftersom det hela skedde på dagtid en helg.
- Vi får se vad vi kan leda i bevis, säger Wessling.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag