Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Afa misstänks för förortsupplopp

Foto: Sara Strandlund

Den vänsterextrema organisationen Afa misstänks ha provocerat fram upplopp både i Fittja utanför Stockholm och Rosengård i Malmö. 

Tio personer har anhållits för bråken i Fittja.

Oroligheterna i Fittja centrum, med bränder, skadegörelse och stenkastning mot polisen, började i söndags och kulminerade i tisdags. Flera poliser kände då igen en kvinna född 1982 som ska ha anknytning till Antifascistisk aktion (Afa). På torsdagen greps hon och åtta andra i en lägenhet i Fittja, bland annat misstänkta för våldsamt upplopp och förberedelse till grov skadegörelse. Ytterligare en misstänkt Afa-aktivist greps på tisdagen.

 - Att de tillhör Afa vet vi utifrån vilken brottslighet de har begått tidigare i samband med till exempel demonstrationer som Afa arrangerat, säger Mats Nylén, informationsansvarig vid Södertörnspolisen, till TT.

Eldat på

 Aktivisterna tros ha utnyttjat den redan spända situationen i Fittja för att få till kravaller.

 - Vi såg dem inte på plats i söndags och måndags när upploppen startade utan de dök hux flux upp i tisdags i rätt stor omfattning. Då eskalerade också oroligheterna och det blev betydligt värre än det varit innan, säger Nylén.

 Även i Rosengård misstänks Afa tidigare ha varit med och provocerat fram upplopp tillsammans med ungdomar från stadsdelen.

 - Aktivisterna utmärker sig genom att de är mer organiserade när de konfronterar polisen. Många av dem som frihetsberövades i samband med de stora kravallerna i december förra året identifierades som tillhörande Afa, säger Göran Holmgren, biträdande närpolischef i Rosengård.

Bortkörda

 Men vid en gatufest i augusti i år kallad Reclaim Rosengård var aktivisterna inte längre välkomna.

 - Det blev ett fiasko, de lokala ungdomarna kastade ut aktivisterna, de var trötta på all negativ publicitet, säger Holmgren.

 TT har sökt Afa som inte vill uttala sig. På sin hemsida dementerar man att de gripna i Fittja tillhör organisationen.


Anja Eriksson

FAKTA

Antifascistisk aktion (Afa) bildades 1993 som en reaktion på den framväxande högerextremismen. Nätverket ser sig som en del av en bredare militant utomparlamentarisk vänsterrörelse. Den övergripande målsättningen är att avskaffa den rådande samhällsordningen, och i stället skapa ett stats- och klasslöst samhälle.
Beslut fattas i lokala grupper, ofta kompisgäng, samtidigt som större nätverk diskuterar fram måltavlor och kampanjer. De senaste åren har fokus legat på antifascistisk verksamhet, bland annat kartläggs aktiva inom vikt makt-miljön.
Afa tar inte avstånd från våld eftersom organisationen anser att det är nödvändigt i kampen mot fascismen. De ägnar sig även åt hot och attacker mot enskilda personer.
Källa: Säpo och Afa. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.