Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AF-knutna jobbcoacher misstänks för fusk

Inom Arbetsförmedlingens tjänst ”Stöd och matchning” kan arbetssökande få två timmars studie- och yrkesvägledning under en 90-dagarsperiod genom personligt möte.
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Men deras egen granskning av bolagen visar att deltagarna inte fått utlovade timmar, samt att vägledarna i vissa fall inte ens närvarat fysiskt. Bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbetsförmedlingens coachföretag ska erbjuda personlig yrkesvägledning till arbetssökande.

Men deras egen granskning av bolagen visar att deltagarna inte fått utlovade timmar, samt att vägledarna i vissa fall inte ens närvarat fysiskt, skriver SVT.

– Det har förekommit, men det är en liten del av tjänsten, säger Patrik Svensson, presschef på Arbetsförmedlingen.

Inom Arbetsförmedlingens tjänst ”Stöd och matchning” kan arbetssökande få två timmars studie- och yrkesvägledning under en 90-dagarsperiod genom personligt möte.

Men många av coachbolagen har inte levt upp till myndighetens krav. Deras kontrollanter har granskat hur verksamheten fungerat de senaste två åren, och hittat brister.

Dels har deltagarna inte fått sina timmar, och vägledarna har i vissa fall jobbat på distans trots krav på fysiska möten, rapporterar SVT Nyheter.


LÄS ÄVEN: Arbetsförmedlingen larmar – kräver ändring av reglerna 


Yrkesvägledare misstänks för fusk

I ett utmärkande fall har en studie- och yrkesvägledare redovisat uppdrag för åtta bolag på tretton order i bland annat Östergötland och Gävleborg, för totalt 430 deltagare. 

Detta trots att Arbetsförmedlingens utredare räknat att en coach totalt klarar 276 deltagare för att ge rätt hjälp.

”Även om /NN/ skulle ge studie- och yrkesvägledning under alla dagar, helger inräknat, skulle hon behöva arbeta 9,5 timme per dag” skriver utredarna enligt SVT.

I vissa fall har bolagen även tagit in underleverantörer som inte är godkända av myndigheten. I ett fall berättar vägledaren att han befinner sig i Sydostasien när utredarna når honom, och de misstänker därför att han inte uppnår kravet på att erbjuda personliga möten.

”Ingen skandaltjänst”

Patrik Svensson, presschef på Arbetsförmedlingen, medger att det har förekommit fusk, men han vill inte beskriva problemet som ”omfattande”.

– Generellt har vi blivit bättre på att följa upp våra leverantörer. På det stora hela är vi nöjda med hur ”Stöd och matchning” fungerar, det är ingen skandaltjänst, säger Patrik Svensson.

Arbetsförmedlingen arbetar nu med att höja kvaliteten för samtliga verksamheter inom ”Stöd och matchning”. I slutet av april sa de upp avtal med 32 leverantörer med för låga resultat, enligt ett pressmeddelande.

Förra året upphandlade myndigheten dessa tjänster med externa bolag till ett värde av 1,3 miljarder kronor.


LÄS ÄVEN: Alliansen lägger ner Arbetsförmedlingen – vid valseger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.