Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokat:Tymosjenko blir slagen i fängelset

Julia Tymosjenko.Foto: Sergey Ponomarev

Ukrainas fängslade oppositionsledare Julia Tymosjenko har inlett en hungerstrejk i protest.

Enligt hennes advokat ska hon ha blivit misshandlad av fängelsevakterna.

- Hon fick ett slag i magen och svimmade, säger hennes advokat Serhij Vlasenko.

Ukrainas fängslade oppositionsledare och tidigare premiärminister Julia Tymosjenko har inlett en hungerstrejk, uppger hennes advokat för nyhetsbyrån Interfax. Tymosjenko dömdes i höstas i en hårt kritiserad rättegång till sju års fängelse för påstådda oegentligheter i samband med att ett nytt gasavtal skrevs med Ryssland år 2009.

- Julia Tymosjenko har inlett en hungerstrejk, sade advokaten Serhij Vlasenko utanför det fängelse i Charkiv där den förra premiärministern avtjänar sitt straff.

Litar inte på läkare

Tymosjenko har den senaste tiden lidit av dålig hälsa, framför allt kraftiga ryggproblem, och behövde förra fredagen uppsöka läkarvård. Enligt hennes advokat Serhij Vlasenko var det i samband med att hon skulle föras till sjukhuset som vakterna sparkade henne i magen. Tymosjenko vägrade bli behandlad vid kliniken eftersom hon inte litar på läkarna som är utsedda av regimen, skriver nyhetsbyrån AP.

- När fängelsetjänstemännen kom in i hennes fängelsecell blev Tymosjenko rädd och började göra motstånd, varefter hon fick ett slag i magen och svimmade, säger advokaten Vlasenko och tilläggar att hon fortfarande har ett stort blåmärke på magen efter händelsen.

Förd till sjukhus

Åklagaren Henadiy Tyurin bekräftar att Tymosjenko fördes till sjukhuset mot sin vilja, men hävdar att fängelsepersonalen agerade inom lagens ramar.

- Enligt lagen har fängelsepersonalen rätt att vidta fysiska åtgärder. Hon hämtades, transporteras till bilen och fördes till sjukhuset, säger han enligt AP.

Kritik från EU

Ryggproblemen hindrade Tymosjenko från att närvara när ytterligare en omstridd rättegång inleddes mot henne i förra veckan. I den nya rättegången anklagas hon för skattebrott och bedrägerier härrörande från hennes tid i energibolaget UES i slutet av 1990-talet. Om hon fälls riskerar hon att få vara kvar i fängelse ända fram till 2023.

EU har kraftigt kritiserat processerna mot Tymosjenko, som själv anklagar nuvarande presidenten Viktor Janukovytj för att bedriva en politisk vendetta mot henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.