Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokatsamfundet står inte för Anne Rambergs uttalande

Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Elin Ersson avbröt utvisningen till Afghanistan i juli.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg hyllade Elin Erssons agerande i med att hon hindrat en utvisning ombord på ett flygplan. 

Christer Danielsson, ordförande för Advokatsamfundet, vill nu klargöra att Rambergs uttalande ska stå för henne personligen. 

Rambergs tweet ska inte ses som "ett ställningstagande från Advokatsamfundets sida till det lagliga eller lämpliga i agerandet".

Det är inte första gången som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är i blåsvädret – inte heller första gången som samfundet ryter ifrån efter ett av hennes uttalanden. 

S-ministern Anna Ekström anklagade Ramberg i höstas för att likställa övergrepp med sexuella erfarenheter i samband med metoo-rörelsen. Advokaten Allan Stutzinsky ifrågasatte år 2014 Rambergs kritik av staten i Israel. Detta genom ett debattinlägg i branschtidningen Advokaten. Fyra år innan det, 2011, krävde 15 av landets toppadvokater att Rambergs avgång bör diskuteras i och med att hon försvarat kungen i Advokatsamfundets namn. Ramberg är nära vän till både kungen och kungens vänner. 

"Hon har visat mod"

Förra veckan hindrade Elin Ersson, 21, en utvisning av en man ombord på ett flygplan som skulle avgå från Landvetter. Ersson vägrade att sätta sig ner och krävde att kaptenen skulle beordra mannen att kliva av. Till slut befallde kaptenen att både hon och mannen skulle lämna planet. Nu har en förundersökning om misstänkt brott mot luftfartsförordningen inletts.

LÄS MER: Elin, 21, hindrade utvisning – förundersökning inledd 

Anne Ramberg har sedan hyllat Erssons agerande både genom en tweet och genom ett blogginlägg.

"Elin har inte riskerat sitt liv, men hon har visat mod och stått upp för något som hon med många andra anser vara en angelägen fråga i rättsstaten Sverige", skriver hon på sin blogg.

https://twitter.com/anneramberg/status/1022086245395169280

Ramberg är långt ifrån den enda som hyllar Erssons aktion.  

"Elin Ersson är den starkaste människa jag sett på oerhört länge. Hennes civilkurage för att rädda en annan människas liv är enastående.", skriver artisten Malena Ernman på sin Facebooksida. 

Tar avstånd

Nu väljer Advokatsamfundets ordförande, Christer Danielsson, att i ett uttalande distansera sig från Rambergs inlägg.

"Det som sägs i tweeten om en persons agerande i samband med ett försök att stoppa en utvisning ska inte förstås som ett ställningstagande från Advokatsamfundets sida till det lagliga eller lämpliga i agerandet", skriver han på Advokatsamfundets hemsida.

Expressen har sökt Ramberg och Danielsson, som väljer att inte kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.