Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokatsamfundet pressas om gangsteradvokater

Så här rapporterade vi i början av februari om Ekrem Güngör om att han hoppar av flera mål efter anklagelserna.
Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare, lovar ändringsförslag ”till sommaren”
Foto: MICKE LUNDSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M), kräver högre straffavgifter.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson (L), skriver om ”gangsterromantik”
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Advokatsamfundet måste ta i med hårdhandskarna mot så kallade gangsteradvokater.

Det kräver politiker i riksdagens justitieutskott som grillade samfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander – och hon lovar ett förslag på ändringar ”till sommaren”.

– Advokatsamfundet måste gripa in hårdare mot medlemmar som gör övertramp, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M). 

Det senaste uppmärksammade fallet rör två advokater som anklagas för att ha gett hemlig information till det så kallade Vårbynätverket.

Det blev en livlig diskussion med deltagare från alla partier när justitieutskottet frågade ut Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander på tisdagen.

Riksdagsledamöterna krävde hårdare tag mot advokater som missbrukar sin ställning, till exempel genom att smuggla in och ut information till och från sina häktade klienter, ofta gängmedlemmar.

”Med privilegier följer ansvar”

Mia Edwall Insulander kom till utskottet med flera av sina medarbetare, bland dem Börje Samuelsson, ordförande i samfundets disciplinnämnd, och fick svara på frågor.

– Advokatsamfundet har privilegier och med det följer ansvar. Nu måste samfundet gå till botten med problemen, ta ansvar och återställa förtroendet, sade Johan Forssell (M) i diskussionen.

– Vi tar det på väldigt stort allvar. Jag har ingen annan uppfattning. Vi ska gå till botten med det, arbetet ska vara klart till sommaren, svarade Mia Edwall Insulander.

Svårförståeliga beslut

Ledamoten Gustaf Lantz (S) påpekade att samfundets disciplinnnämnd fattar olika beslut om fällning och friande av medlemmar, som verkar svårförståeliga för utomstående.

– Avgörandena ligger på vår hemsida. Alla kan ta del av dem där, svarade Edwall Insulander.

Bakgrunden till mötet i utskottet är att flera advokater under det senaste året har anklagats för att ha förmedlat information till sina klienter i strid med häktningsrestriktionerna. I höstas fälldes Göteborgsadvokaten Edip Samuelsson av Advokatsamfundets disciplinnämnd och fick böta 50 000 kronor – och som justitiekanslern (JK) kräver ska uteslutas ur Advokatsamfundet.

För låga straffavgifter

Enligt Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M), är straffavgifterna alldeles för låga för att vara avskräckande. Han kräver en höjning samt att samfundet inför en möjlighet att tillfälligt avstänga misstänkta advokater i väntan på prövning, något som finns till exempel i Danmark.

– Advokatsamfundet lovar att den interna processen ska vara klar till sommaren. Vi får ge dem viss respit och se hur självregleringen fungerar. Ytterst är det en fråga för politikerna att beslutar vilka privilegier samfundet ska ha, säger Johan Forssell.

– Det finns advokater som verkar ha missförstått sin roll och verkar jobba för gängens kriminalitet mer än att se till att åtalade får en rättvis rättegång. Den här typen av advokater har inget att göra i en rättssal, säger han.

”Förstärkt etiksatsning”

Mia Edwall Insulander säger att Advokatsamfundet gör en ”förstärkt etiksatsning” med en arbetsgrupp vars arbete ska vara klart till sommaren. 

Satsningen innefattar utbildning, nya vägledande handlingsregler samt ”nya etiksidor” i samfundets tidskrift. Den handlar också om allmän vägledning för advokater, åklagare, poliser och andra i rättsväsendet.

– Vi tar vår uppgift på största allvar. Arbetsgruppen utreder att höja straffavgifterna. En sådan ändring måste i så fall fastställas i lag efter som advokatsamfundets verksamhet regleras av lagstiftning, säger Mia Edwall Insulander.

– Anmälningar till disciplinnämnden, som är vår domstol, måste prövas rättssäkert, skyndsamt och nogsamt. Advokater har ett särskilt ansvar, de får inte bryta mot lagen och advokatetiken, säger hon.

”Odlar gangsterromantik”

I en debattartikel under rubriken ”Korrupta gangsteradvokater har inte i kåren att göra” i Göteborgs-Posten skriver Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson att ”ingen har den senaste tiden kunnat undgå skandalrubriker kring advokater”.

Han nämner fallen med Edip Samuelsson som i höstas fälldes av disciplinnämnden för att ha förmedlat information i strid med häktningsrestriktionerna samt en annan advokat som misstänks för att smugglat in brev till en häktad gängmedlem. 

Och det senaste fallet som Expressen avslöjade med advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni som misstänks för att ha läckt polisinformation till det så kallade Vårbynätverket, en gruppering i Stockholmstrakten.

Det finns också ”ett nytt fenomen som vuxit fram. Advokatbyråer som odlar en gangsterromantik, och sätter i system att i reklam och på sociala medier exponera sig mot unga yrkeskriminella”, skriver Johan Pehrson i GP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.