Odd Ivar Groen, Tord Jordet, Vibeke Hein Baera och Geir Lippestad. Foto: Heiko Junge
Odd Ivar Groen, Tord Jordet, Vibeke Hein Baera och Geir Lippestad. Foto: Heiko Junge

Advokaternas mål: Ge Breivik stort utrymme

Publicerad

Rättegången mot Anders Behring Breivik blir ett stålbad för den norska nationen.

Dag efter dag tvingas norrmännen höra den leende terroristen lägga ut texten om varför han mördade 77 människor.

Men det är en nödvändig process för att kunna återgå till det normala, anser bedömare.

- Han ångrar sig inte. Han kommer att säga att han borde ha gått ännu längre, säger advokat Geir Lippestad.

Den 16 april börjar rättegången mot Anders Behring Breivik, mannen med 77 landsmäns liv på sitt samvete.

Massmördaren har redan tagit på sig ansvaret för blodbadet på Utøya och i centrala Oslo den 22 juli förra året. Så advokaterna har ingen chans att få honom frikänd.

I stället satsar försvaret sin kraft på att bevisa att Breivik är tillräknelig, att han kan ansvara för sina handlingar. Det är klientens högsta önskan och därför kämpar advokaterna för att ge honom tid att tala så länge som möjligt i rättssalen.

Breivik behöver mer än de anslagna fem dagarna för att förklara sig, anser advokat Geir Lippestad.

- Han ska få förklara sig som han önskar inom ramen för den fria förklaringen. Han har ett starkt önskemål om att få förklara sig. Vi ställer frågor som färgas av vad vi anser vara viktigt att få fram, säger Lippestad till norska medier.

Breivik blev rasande

Advokaten varnar för att det kan bli plågsamt för allmän­heten att höra terroristen berätta om blodbadet.

- Jag ska inte föregripa hans förklaring men jag har fått frågor om han kommer att ångra sig. Det kommer han inte. Han kommer att säga att han borde ha gått längre. Det är svårt att förklara, men jag säger det för att förbereda på vad som kommer, säger Lippestad.

Den andra undersökningen, som kom häromdagen, slår fast att Breivik är tillräknelig - och Lippestad berättar att hans klient är "mycket nöjd" med det resultatet.

34 vittnen är kallade

Rätten ska nu avgöra vilken undersökning som gäller.

Försvaret kallar in 34 vittnen, enligt norska nyhetsbyrån NTB. Det är en brokig skara islamister, högerextremister, vänster­aktivister, psykiatriker och forskare.

Syftet är att slå fast att Breivik var vid sina sinnens fulla bruk när han genomförde massakern - genom att visa att han var påverkad av främlingsfientliga och islamkritiska föreställningar som cirkulerar på nätet.

- Jag är inkallad som sakkunnigt expertvittne för att ge en bakgrund till den kulturkonservativa antimuslimska miljö som Breivik var en del av. Jag delar med mig av min kunskap, säger Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap vid Uppsala universitet och det enda svenska vittnet, till Expressen.

- Det är en väldig blandning av vittnen. Det gäller att rätten ser till att det inte blir cirkus och spektakel. Jag har inte bestämt mig definitivt än, men det lutar åt att jag deltar, säger Gardell som inte är skyldig att infinna sig eftersom han inte är norsk medborgare.

- Jag förstår till exempel inte varför de kallar in mulla Krekar, en kulturkonservativ högerman från norra Irak.

Fruktar politisk process

Mulla Krekar är en terror­stämplad islamist från Irak som förra månaden dömdes till fem års fängelse i Norge för att ha hotat norska politiker.

Gardell anser det vara viktigt att få fram att Breiviks brott var politiskt motiverat och att han var del av en högerextrem miljö.

- Breivik må hysa vanföreställningar, men dessa har han inte funnit på själv utan lånat in från andra skribenter, säger Mattias Gardell.

- Många blev lättade i den miljö som Breivik är en produkt av när han förklarades otillräknelig. Därmed trodde de sig kunna skapa distans mellan honom och sig själva. Men det är ingen större meningsfull skillnad mellan den ideologi Breivik ger uttryck för och den som de förmedlar, säger han.

Hans Rustad, redaktör för den högerorienterade sajten Document.no, är en av dem som pekas ut som inspiratör till Breivik.

Han är också kallad som vittne och är missnöjd med att Breivik blivit friskförklarad - och tror att rättegången kommer att utnyttjas som ett vapen mot krafter som är kritiska mot invandring och islam.

- Jag fruktar att det blir en politisk process för att visa att andra tänker som Breivik och att han har påverkats av andra. Försvaret vill lägga en del av ansvaret på andra. Därför blir det fokus på ideologi, säger Rustad till Expressen.

- Vi anklagas för att ha skapat en miljö som ökade hans radikalism, för att ha varit eniga med Breivik fast vi inte kände honom. Han har kopierat tonvis med artiklar i sitt manifest, vi hålls ansvariga för alla citaten.

- Det finns en avgrund mellan de människor Breivik citerar och den mordlystnad han visar. Han säger att han ångrar att han inte dödade fler. Det är inte rationellt tänkande utan ren mordlust, säger han.

"Undantagstillstånd"

Sorgen ligger nio månader efter massakern fortfarande tung över Norge. All uppmärksamhet kring rättegången och Breiviks egna framträdanden ökar smärtan - men anses vara en nödvändig del av nationens sorgearbete.

- Det har rått ett slags undantagstillstånd fram till rättegången. Vi gruvar oss för den, vi fruktar den. Men den är nödvändig för att återgå till det normala, säger John-Arne Markussen, chefredaktör på norska Dagbladet.

- Vi måste ta oss samman, räta på ryggen som nation och ta oss igenom det här. Vi måste utsätta oss för det här och höra på terroristen. Som rättsstat kan vi inte begränsa hans rätt att försvara sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag