Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokater till försvar i riksrätten mot Trump

Trumps advokater i senaten: Han gjorde absolut inte något fel.
Pat Cipollone inledde försvarets presentation i riksrättegången i senaten. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Donald Trump står inför riksrätt för maktmissbruk samt förhindrande av kongressens arbete. Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES

WASHINGTON DC. Donald Trumps advokater inledde under lördagen sitt försvar i riksrättsrättegången.

Advokaterna avslutade – efter bara två timmar. 

Under lördagen stod Donald Trumps försvarsteam i centrum när riksrättsrättegången mot presidenten fortsatte i senaten. Demokraterna har lagt fram sina bevis under tre dagar och Trumps advokater har nu lika lång tid på sig att lägga fram sina argument. 

Men när rättegången återupptogs under lördagen förklarade Pat Cipollone, som leder försvaret, att man inte kommer att ta all tid i anspråk. Han fortsatte sedan med att säga att bevisningen som lagts fram inte kommit i närheten av att vara tillräckligt för att kunna uppmana senatorerna att avsätta presidenten. 

– Ni kommer att inse att presidenten absolut inte gjorde något fel, säger Cippolone. 

”Låt folket bestämma”

Cipollone hävdade att Demokraterna är ute efter att upphäva resultatet i presidentvalet 2016 – men också se till att Donald Trump inte kan ställa upp i det kommande valet under hösten. 

– Och de ber er att göra det utan bevisning, säger Cippolone inför senatorerna. 

Innan försvaret rundade av efter bara två timmar sa Cippolone att det skulle vara oansvarigt maktmissbruk av senatorerna att göra vad Demokraterna vill att de ska göra. 

– Att stoppa ett val? Att påverka ett val och ta bort USA:s president från valsedlarna? Låt folket bestämma. 

Presidentens advokater fortsätter att lägga fram sitt försvar inför senatorerna under måndag eftermiddag, svensk tid. 

Demokraterna vill ha vittnen

En avgörande fråga är om ytterligare bevisning och fler vittnen ska kallas under ett senare skede av rättegången, något Republikanerna har motsatt sig. Vissa senatorer har dock öppnat för att ställa sig bakom Demokraternas krav. 

Senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, sa under lördagen om presidentens försvar:

– De visade övertygande varför senaten ska begära vittnen och dokument. 

Donald Trumps försvarsteam leds av Cippolone samt Trumps personliga advokat, Jay Sekulow. Även den tidigare delstatsåklagaren från Florida Pam Bondi, Harvard-professorn Alan M. Dershowitz, advokaten Eric D. Herschmann, Trumps personliga advokat Jane Serene Raskin, den tidigare federala åklagaren Robert W. Ray samt den tidigare särskilda åklagare Ken Starr.

Trump sågade sin advokat 1999

Starr ledde utredningen som ledde till att Bill Clinton ställdes inför riksrätt och kritiserades då hårt av Donald Trump, som hade ställt sig bakom den dåvarande presidenten när denne riskerade att ställas inför riksrätt. 

Efter att Starrs rapport om Clinton blev klar sa Donald Trump till MSNBC:

– Jag tycker att Ken Starr är en galning, jag tycker verkligen att Ken starr är en katastrof. Jag tycker verkligen att Ken Starr var fruktansvärd.

Donald Trump har ställs inför riksrätt för maktmissbruk samt förhindrande av kongressens arbete. Presidenten förnekar att han har gjort något fel och har vid upprepade tillfällen kallat riksrättsrättegången för ett skämt och en häxjakt. 

Så agerar Trumps försvarare

Expressens Tomas Kvarnkullen rapporterar från Washington DC om riksrättsprocessen mot presidenten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.