På Migrationsverket i Sundbyberg i Stockholm hanteras en rad olika asylärenden. Man kan både boka tider eller komma dit på drop-in för att få hjälp med alltifrån sitt boende till att hämta pass.
De senaste veckorna har det, trots coronapandemin, varit fullt med folk i myndighetens lokaler. Det berättar Enar Bostedt, som är advokat och arbetar mycket med asylrätt.
– Problemet är för de sökande. Det har varit bristfällig information från start och i Sundbyberg sitter det flera hundra, tätt packat, i väntrummet. Alla går på samma toaletter. Folk går in och ut från väntsalen hela tiden. Det bör vara en stor risk för smittspridning, säger han.

Han säger också att flera av hans kolleger inte vill besöka lokalerna på grund av smittorisken.
– Många biträden vill inte gå dit längre.
”Väldigt utsatt grupp”
Karin Gyllenring är också advokat som jobbar med asylrätt. Hon har flera klienter i Stockholmsområdet och besöker ofta Migrationsverket i Sundbyberg.
– Jag var där så sent som i fredags eftermiddag, då var det drygt 100 personer på plats i väntrummet. Det är inte bra att vi sitter och väntar på det sättet.
Hon säger att övriga dagar hon varit på plats de senaste veckorna har det varit ”uppemot 300 personer i väntrummet på en och samma gång”.

Karin Gyllenring säger vidare att det fanns knapphändig information om coronaviruset på plats hos Migrationsverket.
– Det fanns en del info uppsatt på svenska och engelska. Men det var inte mer än ett utskrivet A4-papper på dörren.
Hon fortsätter.
– Det är på platser som den här som det bör finnas mycket och tydlig info, på flera språk. Det är en väldigt utsatt grupp som vistas här.
I stället för att fortsätta som vanligt tycker Karin Gyllenring att man kunnat ha de olika mötena via videolänk.
– Det hade varit bra med en videolösning i nuläget. Då hade man kunnat upprätthålla verksamheten men utan risken för smittspridning, säger hon.
Förslag: Pausa utredningarna
I ett vanligt asylärende tar man emot i ”väldigt små rum”, enligt advokat Enar Bostedt. Där sitter handläggaren från Migrationsverket, klienten, advokat och tolk. Om det är ärenden som rör barn, vilket det ofta är, sitter även en god man inne i rummet.
– Det är trångt, minst sagt. Och alla i det där lilla rummet har under kort eller lång tid vistats i samma väntsal.
Finns det någon information uppsatt i väntsalen?
– När jag var där senast, i förra veckan, så såg jag ingen information, handsprit eller försök att hålla folk isär. Jag såg personer som försökte öppna handtag utan att ta i det med händerna, flera satt med munskydd där inne också, säger Enar Bostedt.
Han berättar att han lämnade Migrationsverkets lokaler direkt när han såg hur mycket folk som vistades där inne.
– Jag gick bara rakt ut. Om du går in där är det som att corona aldrig hade hänt.
Enligt Enar Bostedt borde man pausa asylutredningarna i två veckor för att minska risken för att smittan sprids ytterligare.
– Sedan kan man successivt dra i gång igen men då ha färre utredningar så att det inte blir så mycket folk där. Det är inte rocket science, säger han.
Han fortsätter.
– Migrationsverket säger att man vill värna asylrätten men jag ser inte att den skulle äventyras. Nu handlar det om att värna säkerheten för de sökande och övriga inblandade, även den egna personalen.
Enar Bostedt är övertygad om att myndigheten behöver vidta åtgärder.
– Om Migrationsverket inte agerar så kommer detta att fortgå.
Det har sedan tidigare gått ut information från Migrationsverket till advokater om att verksamheten i Sverige fortsätter som vanligt.
Migrationsverket ändrar öppettiderna
Presschef på Migrationsverket, Per Ek, säger till Expressen att man förkortat öppettiderna för drop in-besök på kontoret i Sundbyberg. Åtgärderna infördes i dag och är ett steg i att försöka få ner antalet besökare som vistas i lokalen.
– Vi får följa de riktlinjer som finns. Det kommer aldrig vara över 500 personer i den här lokalen. Vårt uppdrag är att kunna fullfölja en asylansökan och upprätthålla den reglerade invandringen, det är vår prioritet även under rådande omständigheter, säger Per Ek.

Kan man fortfarande boka tid och besöka Migrationsverket?
– Ja, men vi kan boka om ifall personerna tillhör en riskgrupp. Då försöker vi ta dem på lite lugnare tider.
– Det är svårt att pausa delar av verksamheten, vårt uppdrag bygger på att man ska kunna komma hit och få sin sak prövad. Vi har utredningar som är på videolänk, men då måste de sökande ta sig till ett annat av våra kontor. Det är viktigt för dom sökande att dom får sin process.
Gällande att det skulle vara dåligt med information i lokalerna säger Per Ek att man försöker hålla den relevant.
– Vi är beroende av uppdaterad information. Så snart det kommer nytt material så sätter vi löpande upp det.
Har ni information på fler språk än svenska och engelska?
– Exakt hur det ser ut i lokalen nu vet jag inte, men det finns både information på olika språk och genom illustrationer.
Vad kan ni göra mer för att försöka få ner antalet människor som trängs i lokalen?
– Vi försöker styra om så många ärenden som möjligt till digitala kanaler, säger Per Ek.