Assanges advokater begär att häktningen hävs. Foto: Rupert Hartley/Rex/ShutterstockAssanges advokater begär att häktningen hävs. Foto: Rupert Hartley/Rex/Shutterstock
Assanges advokater begär att häktningen hävs. Foto: Rupert Hartley/Rex/Shutterstock
Assange på ambassaden i Ecuador. Foto: Carl CourtAssange på ambassaden i Ecuador. Foto: Carl Court
Assange på ambassaden i Ecuador. Foto: Carl Court

Advokater: Häv Assanges häktning

Publicerad

Julian Assanges svenska advokater begär nu att häktningen av den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren hävs.

Ett skäl är att en FN-grupp begärt att han ska släppas.

Per E Samuelsson och Thomas Olsson skriver till Stockholms tingsrätt att de begär en muntlig förhandling om en omprövning av häktningen. Skälet är bland annat att FN-gruppen UNWGAD den 22 januari kom fram till att Assanges är "godtyckligt frihetsberövad" och uppmanade Sverige att släppa honom fri.

Sverige är inte bundet av UNWGAD:s utlåtande och åklagaren Marianne Ny har uppgett att det inte förändrar hennes tidigare bedömningar. Men det accepterar inte advokaterna, som understryker att Sverige står bakom de konventioner som UNWGAD grundar sitt beslut på och har samarbetat med dess utredning.

– Då tycker vi att det är makalöst att Sverige då trotsar beslutet, säger Samuelsson.

Assange fortsatt villig att låta sig förhöras

Enligt Samuelsson är Assange fortsatt villig att låta sig förhöras trots frihetsberövandet. Det framkom när advokaterna talade med sin klient enligt Samuelsson. En annan av Wikileaksgrundarens advokater, spanjoren Baltasar Garzón, sade när FN-gruppen gav sitt besked att inga förhör kan förekomma när ett godtyckligt frihetsberövande föreligger.

Marianne Ny arbetar med en ansökan till Ecuador om att få förhöra honom på landets ambassad i London, där Assange fått asyl.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag