Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Advokatens utspel – sprickan om miljardärsfruns försvinnande

Miljardärhustrun har varit försvunnen sedan oktober
Familjens advokat Svein Holder. Foto: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX / TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Polisinspektören Tommy Brøske. Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

OSLO. Polisens teori är att Anne-Elisabeth Hagen, 69, blivit mördad.

Men familjen Hagens advokat Svein Holden är oenig om den nya teorin.

– Att det ska ha varit en fingerad kidnappning för att dölja ett mord. Den uppfattningen delar inte jag, sa Svein Holden under en presskonferens.

Polisen har inte fått något livstecken från miljadärsfrun Anne-Elisabeth Hagen, 69, som försvann från sitt hem den sista oktober förra året. 

Kontakten med de möjliga gärningspersonerna som ska ha skett genom en mycket begränsad kommunikation har upphört. Samtidigt som att personerna inte visat någon stark vilja till att förmedla ekonomiskt.

Det är orsakerna till att den norska polisen valt att ändra sin huvudteori. Från att tro att Anne-Elisabeth blivit kidnappad till att tro att hon blivit mördad. Förutom huvudteorin har polisen också hypoteser om att miljadärsfrun försvunnit frivilligt, begått självmord eller blivit kidnappad som de från början trott.

Hagens hus. Foto: Josefina Karlsson

Advokaten är oenig med polisen

Men mordteorin är just nu huvudspåret och utredarna tycks bli mer och mer övertygande om att gärningspersonerna iscensatt en fingerad kidnappning som täckmantel för vad som i själva verket är mord.

Men Hagens familjs advokat Svein Holden är oenig med polisen om deras nya teori.

– Att polisen har sagt att det aldrig varit snack om en kidnappning, men en fingerad kidnappning för att dölja ett mord. Den uppfattningen delar inte jag. När jag pratar om en kidnappning som har utvecklat sig till att bli ett mord, så är det något helt annat, sa Svein Holden under en presskonferens.

”Ett tufft besked”

Advokaten anser att det fortfarande rör sig om en kidnappning, men som kanske har gått fel. Vidare vill han inte kommentera och spekulera i vad som kan ha hänt Anne-Elisabeth Hagen.

Anne-Elisabeth Hagen. Foto: PRIVAT

Beskedet från polisen om deras nya huvudteori nådde också familjen. Till Dagbladet svarade Svein Holden så här om familjens tankar efter polisens vändning:

– Det är ett tufft besked att få att polisen värderar detta som den mest centrala teorin. Men samtidigt ser också familjen att tidsförloppet av försvinnandet är så pass stort, att det gradvis blivit mer möjligt att försvinnandet kan ha slutat med ett mord.

Finns det något hopp om att hon är vid liv?

– Man måste sätta sig in i familjens situation. De är förnuftiga människor och ser möjligheten för att detta kan ha slutat i ett mord. Samtidigt är det en familjemedlem som de vill ha tillbaka vid liv, svarade advokaten.

May bor i området där Anne-Elisabeth försvann. Foto: Josefina Karlsson

”Hur kan det hända här?”

I Fjellhamar, där Anne-Elisabeth försvann från sitt hem, tycker människor att det är en obehaglig tanke att hon blivit mördad.

– När man är ute på promenad och går förbi huset så kommer tankarna upp. Man vet ju inte vad som har hänt men det är otäckt att någon bara försvinner, och kanske är mördad, säger May som bor i området.

En väninna fyller på:

– Det är ett lugnt område, hur kan det hända här?

Polisens teori är att Anne-Elisabeth Hagen är mördad

LÄS MER: Polisen om mordgåtan: Vi kan redan ha svaret 

LÄS MER: Polis-genombrottet: ”Vi har goda bevis” 

LÄS MER: Polisens besked: Alla spår leder till huset