Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokatens hopp för fängslade svensken

Fikru Maru har suttit häktad i Etiopien sedan i maj 2013 och står åtalad för terroristbrott och påstås ligga bakom ett fängelseupplopp som ledde till en brand där flera fångar omkom.Foto: PRIVAT
Fikru Maru har suttit häktad i Etiopien sedan i maj 2013 och står åtalad för terroristbrott och påstås ligga bakom ett fängelseupplopp som ledde till en brand där flera fångar omkom.Foto: PRIVAT / HANDOUT / / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT / HANDOUT /

Svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru har suttit fängslad i över 1 700 dagar i Etiopien.

Under fredagen hoppas hans advokat på besked från domstolen. 

– Vi hoppas på ett beslut om att det ska avslutas och att han ska frikännas. Men det är nog att vara för optimistisk, det finns risk för att åklagare säger att det finns fler vittnen att höra, säger Hans Bagner.

Fikru Maru har suttit häktad i Etiopien sedan i maj 2013 och står åtalad för terroristbrott och påstås ligga bakom ett fängelseupplopp som ledde till en brand där flera fångar omkom. 

Hjärtläkaren befann sig själv på sjukhus när upploppet ägde rum och nekar till att ha haft något med upploppet att göra.

Förra veckan återupptogs rättegången då åklagaren kallade in nya vittnen som ska styrka hans inblandning i branden. 

 

LÄS MER: Fikru Maru frias – men fortfarande fängslad 

Försöker slå hål på bevisningen

För Hans Bagner handlar det om att försöka slå hål på åklagarens bevisning. 

– Det senaste är att det ska komma något besked under fredagen, om de ska avsluta processen eller om de ska göra något annat, Det har pågått en rättegång under hela förra veckan, men det har inte varit några förhandlingar den här veckan. Det var inga fler vittnen som skulle höras. Vi hoppas på ett beslut om att det ska avslutas och att han ska frikännas. Men det är nog att vara för optimistisk, det finns risk för att åklagare säger att det finns fler vittnen att höra, säger Hans Bagner.  

Hur mår din klient?

– Han mår inte sämre än vad han har gjort tidigare, han har repat sig från operationen. Vi vet att han har haft problem med blodtrycket och han fyllde 67 år häromdagen. Han har suttit i fängelse i många år. Man kan förstå att han inte mår så bra, varken fysiskt eller psykiskt. Men han är förhållandevis stark och vet vad kroppen behöver, säger Hans Bagner. 

 

LÄS MER: Fängslade svenske läkaren opererad 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.