Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Advokaten: Vet inte om hon blir återställd

VÅRDAS. Forskaren fördes direkt efter häktningen till rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge. Foto: Rickard Kilström

Forskaren på Karolinska institutet som misstänks ha skurit av och ätit upp läpparna på sin hustru, har förts till rättpsykiatriska avdelningen i Huddinge. Kvinnan vårdas nu på hemlig ort på grund av hot­bilden.

- Läkarna kan inte svara på om hon kommer att bli återställd, säger kvinnans målsägandebiträde Ingela Hessius.

Våld i relationer

I genomsnitt dödas 17 kvinnor per år av en man i en nära relation. En siffra som är relativt stabil sett över den senaste 20-årsperioden.

När en kvinna dödas sker det oftast i hemmet, och oftast med kniv. I nära hälften av fallen finns en tidigare historia av hot och våld, uppger Mikael Rying, kriminolog vid Mitt­universitetet.

Det var i tisdags förra veckan som polisen larmades om en relationsmisshandel i Stockholm. På plats i parets bostad gjorde de en makaber upptäckt.

Den nu häktade forskaren misstänks för att ha skurit av sin hustrus läppar och ätit upp dem - för att han trodde att hon varit otrogen.

- Det handlar om en synnerligen grov misshandel och jag kommer med all sannolikhet att väcka åtal veckan före midsommar, säger kammar­åklagare Jakob Holmberg.

Oklart om skadorna läker

Livrädd och svårt skadad har den unga hustrun förts till hemlig ort på grund av hotbilden mot henne.

- Hon är svårt skadad och mår väldigt dåligt både fysiskt och psykiskt. Läkarna vet ännu inte om hon kan bli återställd, det är för tidigt att uttala sig om ännu, säger ­Ingela Hessius.

- Hon är väldigt bekymrad över uppmärksamheten ärendet har fått, hon är rädd för att någon ska få tag på henne, det kan bli farligt, säger Hessius.

Sedan en dryg vecka tillbaka sitter maken, den framstående forskaren, häktad misstänkt för grov misshandel.

Kollegorna chockade

Vid häktningen förklarade mannen att han vidgår händelsen. Han fördes omedelbart efter häktningen till den rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge.

Kolleger till honom blev bestörta och chockade över det han misstänks för.

- Han har alltid varit vänlig, säger en kollega.

Nu misstänker omgivningen att han drabbats av en djup depression som lett till brottet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!