Donald Trump Jr har kritiserats för ett möte med en rysk advokat – men nu säger faderns advokat att mötet inte var olagligt. Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump Jr har kritiserats för ett möte med en rysk advokat – men nu säger faderns advokat att mötet inte var olagligt. Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump Jr har kritiserats för ett möte med en rysk advokat – men nu säger faderns advokat att mötet inte var olagligt.  Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Den ryska advokaten Natalia Veselnitskaya sades sitta på skadlig information om Hillary Clinton. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅNDen ryska advokaten Natalia Veselnitskaya sades sitta på skadlig information om Hillary Clinton. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Den ryska advokaten Natalia Veselnitskaya sades sitta på skadlig information om Hillary Clinton.  Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Advokat: Trumps son bröt inga lagar

Publicerad

Donald Trumps advokat har gått ut och försvarat den amerikanske presidentens son efter ett kritiserat möte med en rysk advokat. 

Advokaten menar att inga lagar bröts då Donald Trump Jr mötte ryssen efter att ha blivit lovad skadlig information om Hillary Clinton, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Donald Trump Jr hamnade i blåsväder efter att det förra helgen uppdagades att han tagit ett möte med en rysk advokat. Efter att New York Times meddelat honom att de fått tag på mejl där mötet planerades publicerade presidentsonen själv mejlkonversationen på Twitter. 

Där stod att läsa att Trump Jr blivit erbjuden "väldigt känslig information" om Hillary Clinton som "ingår i Ryssland och dess regerings stöd till Trump". Den ryska advokaten beskrevs som "en rysk regeringsadvokat från Moskva". 

Trump Jr:s svar: "Om det är det du säger så älskar jag det". 

"Inte olagligt" 

Mötet har orsakat politisk huvudvärk för Trump Jr och hans far – men det var inte olagligt, enligt presidentens advokat Jay Sekulow.

– Inget i det där mötet som skulle ha ägt rum, även om det handlade om en sammanställning av oppositions-research från en rysk advokat, är olagligt eller ett brott mot lagen, sade Sekulow till programmet "Fox News Sunday".

https://twitter.com/FoxNews/status/886693885552058369

"Borde kontaktat FBI" 

Att göra oppositions-research för att kunna smutskasta politiska motståndare är vanligt i amerikanska valkampanjer – men kritiker menar att det är fel att använda sig av utländska källor för sådana undersökningar. 

Om en amerikansk kampanjarbetare blir erbjuden hjälp från utlandet bör den kontakta FBI – det har bland annat flera republikanska politiker sagt. 

Mannen som Trump nominerat till chef för FBI, Christopher Wray, sade samma sak under en utfrågning i senaten förra veckan, enligt Washington Post.  

Donald Trump Jr försvarade sig själv under en intervju med Fox News. Nu går även faderns advokat ut i hans försvar. Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Gjorde en rad intervjuer

Framträdandet på Fox var en av fem tv-intervjuer Sekulow gjorde på söndagen, enligt AP. 

Sekulow, som poängterade att han representerar presidenten, sade på CNN-programmet "State of the Union" att Trump Jr kan ha träffat ännu fler ryssar – dock inte vid formella möten.

– Han sade att han kanske har träffat ryssar, precis som många träffar ryssar, så det är inte ovanligt, sade Sekulow. 

Trump försvarar sonen

Presidenten har försvarat sin son – först i ett fåordigt uttalande, och sedan vid presskonferenser och på Twitter. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/886534810575020032

"Hillary Clinton kan på olagligt vis få debattfrågorna och ta bort 33 000 mejl, men min son Don blir kritiserad av fejk-nyhetsmedier?" skrev presidenten på söndagen. 

Trump Jr: "Borde agerat annorlunda" 

Donald Trump Jr har försvarat beslutet att ta mötet med att Ryssland inte var en stor valfråga vid tillfället – men medgav i en intervju att han "borde agerat annorlunda".  

Övriga närvarande vid mötet var bland annat presidentens svärson och rådgivare, Jared Kushner, och den dåvarande kampanjchefen Paul Manafort. Båda två ska vara under utredning i samband med Rysslands inblandning i förra årets presidentval. 

En rysk-amerikansk lobbyist och före detta sovjetisk militärofficer, Rinat Akhmetshin, har också bekräftats vara närvarande vid mötet, enligt AP. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag