Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokaten: Selma har inte uppehållstillstånd i Italien

Selma Yohannes, 16, utvisades ensam till Italien i november.Foto: Privat
”Jag vill bara åka tillbaka till Sverige”, har Selma sagt till Expressen.Foto: Privat

Selma Yohannes, 16, utvisades ensam till ett transitboende på Sicilien efter att ha bott flera år i Sverige.

Enligt Migrationsverket har flickan fått uppehållstillstånd i Italien – nu säger hennes italienska advokat att det är ogiltigt.

”Selma har utsatts för en absurd hantering” skriver Federica Anfuso i ett mejl.

Expressen har tidigare berättat om 16-åriga Selma Yohannes som kom från Libyen till Sverige som nioåring 2011 med sin mamma och flera syskon. 

Familjens asylansökan prövades inte eftersom Migrationsdomstolen slog fast att de redan hade uppehållstillstånd i Italien, där familjen hade uppehållit sig några månader innan de kom till Sverige.

Men i stället för att åka till Italien tog mamman med sig Selma och hennes syskon till ett annat EU-land. 

När Selma var 13 år kom hon tillbaka till värmländska Filipstad. Handlingar från socialtjänsten visar att Selma vittnade om svåra hemförhållanden som fick henne att fly utan sin mamma.

I dag har Selma helt förlorat kontakten med mamman.

– Hon har flytt sin mamma och de hemförhållanden som finns. Hon kommer som ensamkommande barn och har försökt söka asyl, men den asylansökan verkar inte ens ha registrerats hos Migrationsverket, säger advokat Emilie Hillert som tagit sig an Selmas fall.

Advokaten: Selma har inte uppehållstillstånd i Italien

Tidigare i år uppmärksammade Migrationsverket Selma på domen som säger att familjen hade uppehållstillstånd i Italien och i november utvisades hon.

Trots att Selma är minderårig och inte känner någon i landet skickades hon ensam till ett transitboende i Catania på Sicilien. Där företräds hennes ärende av Federica Anfuso.

Emilie Hillert har kontakt med den italienska advokaten som ska ha uppgett att Selma inte alls har uppehållstillstånd.

– Kortfattat säger Selmas italienska advokat att hon inte har ett uppehållstillstånd i Italien. Det är ingen i Italien som riktigt förstår varför Sverige inte har gett henne uppehållstillstånd under alla dessa år, säger Emilie Hillert.

Federica Anfuso skriver i ett mejl till Expressen att hon inte kan bekräfta uppgiften på grund av sekretess men att italienska myndigheter jobbar med fallet.

”Selma har utsatts för en absurd hantering”, skriver den italienska advokaten.

Selma är just nu på ett transitboende i Italien.Foto: Privat

Migrationsverket: Italien är skyldiga att behandla en förlängning

Enligt Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst saknar dock giltighetstiden för Selmas uppehållstillstånd betydelse.

”Familjen prövades mot Italien för att de beviljats uppehållstillstånd och status som alternativt skyddsbehövande där. Den utfärdande staten (Italien) har då en skyldighet enligt Skyddsgrundsdirektivets regler, som alla EU-medlemsstater följer, att behandla en förlängning av uppehållstillståndet”, skriver Pierre Karatzian i ett mejl.

Men att Italien har en skyldighet att behandla en ansökan är inte samma sak som att de tvingas förnya Selmas uppehållstillstånd, hävdar Emelie Hillert.

Hon anser också att Migrationsverket har gått ut med felaktiga uppgifter genom att framställa som det att Selma har uppehållstillstånd i Italien.

Pierre Karatzian medger att myndigheten kan ha varit otydlig i någon mediekontakt men att de genomgående har hänvisat till domen och sagt att familjen ”har fått” och ”har haft” uppehållstillstånd.

– Oavsett har Migrationsverket gjort fel, säger Emilie Hillert.

Selmas advokat: Hon har inte fått någon information

Advokaten är kritisk till hur Selmas fall har hanterats av svenska myndigheter sedan flickan kom 2016 som ensamkommande.

– Hon inte fått någon information om vad som händer i ärendet, tills hon plötsligt sitter på ett flyg till Italien. Så får det inte gå till, oavsett vad man har för grund till beslutet måste barnet få information. Hon har aldrig under processen fått ett offentligt biträde som kan företräda henne och förklara vad som händer för henne, säger Emilie Hillert.

Expressen har tidigare pratat med Selma som berättar att hon har rotat sig i Sverige och längtar tillbaka. 

– Jag vill bara åka tillbaka till Sverige. Jag går i skolan och har mina kompisar där, de är som min familj. Jag känner alla där. Varför ska jag åka till ett land där jag inte känner någon och börja om? Jag har det bra i Sverige, har hon sagt.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.